Čeljo: Neprihvatljivo je da bilo koji kanton ostane bez predstavnika u Domu naroda

od Press Služba SBiH
Čeljo: Neprihvatljivo je da bilo koji kanton ostane bez predstavnika u Domu naroda

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Senad Čeljo (SBiH) komentarisao je navode koji su se pojavili u javnosti da bi Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mogao da primjenom tzv. bonskih ovlasti nametne izmjene Izbornog zakona, uoči Općih izbora zakazanih za 2. oktobar”.

Na tvrdnje da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog procenta biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda FBiH, Čeljo je poručio “da je to neprihvatljivo ustavno rješenje prema kojem bi bilo koji od kantona ostao bez predstavnika odnosno delegata u Domu naroda PFBiH. Takvim modelima se, upozorava, u potpunosti odstupa od principa Ustava BiH, kao jednog od aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Ustava Federacije BiH.

“Izmjene Ustava i Izbornog zakona, barem onako kako su prezentovane u medijima, a čije nametanje razmatra OHR, cementira etničke podjele i odstupa od svih principa koje zagovara Evropska unija. Ono što je dobro da ovaj paket mjera umanjuje mogućnost blokada u implementaciji izbornih rezultata u pogledu izbora rukovodstva Federacije, u pogledu imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije, preciziranje pitanja od vitalnog nacionalnog interesa kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe ovog instituta – kaže Čeljo.

Ističe da bi bio napredak kada bi se izmjene ograničile na ove pozitivne stvari, uz tehnički aspekt izbora u cilju omogućavanja pravednijih i transparentnijih izbora.

“Međutim, prvi dio grubo zadire u princip jedan čovjek-jedan glas, gdje se onemogućava da svi građani biraju sve predstavnike vlasti, Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale, čime se još više daje prednost etničkom u odnosu na građansko predstavljanje, o čemu su se institucije EU već negativno izjasnile – kaže Čeljo.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.