SBiH: Neka Schmidt i Sattler demantuju medijske napise o nametanju Izbornog zakona

od root
SBiH: Neka Schmidt i Sattler demantuju medijske napise o nametanju Izbornog zakona

U slučaju da se silom nametne Izborni zakon, posebno udovoljavajući politici HDZ-a BiH koja dodatno etnički dijeli bosanskohercegovačko društvo, došlo bi do nesagledivih posljedica po demokratske procese u Bosni i Hercegovini.
Pritisak kojem su već duže vrijeme izloženi građani Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i Srbije, sa svojim satelitskim politikama u BiH, doživljava vrhunac i prijeti narušavanju stabilnosti i sigurnosti u našoj zemlji.
Nagrada HDZ-u BiH od strane visokog predstavnika značila bi i podršku islamofobnoj politici koju otvoreno ispoljavaju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Vrijeme je da se javno progovori o pravim namjerama nedemokratskih politika u Bosni i Hercegovini i onih koji ne trpe izgradnju građanskog i demokratskog društva koje u sebi ima i muslimansku populaciju. Milanović Bošnjake smatra prljavim, dok Čović javno i lažno optužuje Islamsku zajednicu da su uticali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.
Antisemitizam i islamofobija su dnevna politika i predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. U svom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Dodik kaže kako se slaže da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima.
“Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti”, istakao je Dodik.
Je li sve navedeno znači da Evropska unija i Visoki predstavnik žele podržati takve politike u Bosni i Hercegovini? Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, da demantuju natpise u medijima a koji se tiču nametanja Izbornog zakona.
Ako se medijski natpisi ispostave istinitim, pozivamo sve probosanske stranke na zajedničku i odlučnu akciju i da masovnim građanskim i demokratskim protestom izrazimo stav da želimo demokratsku, jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a. Moramo odlučno reći historijsko NE aparthejdu, islamofobiji, antisemitizmu i svim drugim antievropskim politikama. Bosna i Hercegovina zaslužuje punu demokratiju kao i svaka druga evropska zemlja.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.