Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo: Prelazak na Turski tok najveća je prevara

od Press Služba SBiH
Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo: Prelazak na Turski tok najveća je prevara

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine, počevši od 1.7.2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Almir Bečarević, stručnjak za gas u izjavi za Patriju ističe da je sada jasno da je prelazak na Turski tok najveća prevara u energetskom sektoru ikada.

„Cijena gasa je od prelaska na Turski tok porasla za gotovo 100%. Od najave da će cijena gasa biti manja za 10% i koju su najavili direktorica Energoinvesta i resorni ministar, a sve kad pređemo na Turski tok, dođosmo na povećanje cijene za godinu dana od gotovo 100%.

Cijena gasa u Srbiji iznosi 0,60 feninga, a u FBiH sada će iznositi 1,25 KM. Znači, susjedna zemlja ima duplo manju cijenu gasa. Nama je obezbijeđena duplo veća cijena gasa i to su nam dali oni koji su se kleli da će cijena gasa biti manja za 25%.

Više od godinu dana upozoravam da će cijena gasa biti dramatično povećana nakon prelaska na Turski tok i evo sada smo je dobili i sa ovom cijenom ćemo vrlo vjerovatno ući u novu sezonu grijanja. Ako dođe do novog povećanja cijena nafte niti ova cijena neće biti konačna, a računi za npr. mjesec januar za domaćinstvo će biti između 500 i 600 KM“, upozorava Bečarević.

Nova prodajna cijena jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH.

Također, u obrazloženju je istaknuto da je Energoinvest d.d Sarajevo u svom zahtjevu naveo da nova povećanja cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife, te je hitno potrebna korekcija cijene u skladu sa dešavanjima na tržištu u cilju obezbjeđenja kontinuirane isporuke gasa.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.