Zastupnica SBiH Admela Hodžić: Prva ‘Povorka ponosa’ koštala nas čak 450.000 KM

od root
Zastupnica SBiH Admela Hodžić: Prva ‘Povorka ponosa’ koštala nas čak 450.000 KM

Održavanje “Povorke ponosa”, kojoj je danas u Sarajevu prisustvovalo 1.500 osoba, među kojima i brojne javne ličnosti, podijelilo je građane Bosne i Hercegovine.

Manifestacija uprkos protivljenjima mnogih da bude održana, jer tvrde da u njoj nema nikakvog ponosa, civilizacije a posebno časti, nije otkazana. Osim toga, prva „Povorka ponosa“ 2019.godine koštala nas je čak 450.000 KM, navela je zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Admela Hodžić, koja osim što je javnost upoznala sa iznosom koji je potrošen, ističe da je riječ o novcu poreskih obveznika, odnosno građana Kantona Sarajevo.

Naime, Hodžić je kao zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo 2019.godine od nadležnih tražila podatke koliko je sredstava kantonalna Vlada izdvojila za organizaciju i osiguravanje Povorke ponosa? U odgovoru na pitanje koje je Vladi KS postavila ova uvažena zastupnica navodi se da „iz razdjela Ministarstva finasija nisu izdvojena sredstva za organizaciju i obezbijeđenje „Povorke ponosa“. Ovo mnistartsvo je, kako se obrazlaže dalje, dopis uputilo svim ministartsvima KS da odogovore na pitanje zastupnice Hodžić.

Odgovore je dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i drugih kantonalnih ministarstava. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su istakli da je u septembru 2019, kada je Povorka održana, izdvojili sredstva za naknade 1.188 policijskih službenika i to zbog 18.029 prekovremenih sati rada. Za tu namijenu je izdvojeno 445.000 maraka. Ti troškovi podrazumijevaju bruto plaće, naknade i doprinose poslodavaca.

U odgovoru sarajevskog MUP-a je navedeno da je izdvojeno 1.123 marke za, kako je navedeno, osvježavajućih bezalkoholnih pića. Velike troškove pravdali su „pojačanim obimom poslova i vanrednog angažmana policijskih službenika na realizaciji osiguranja javnih okupljanja“.

U odgovoru Ministarstva finansija KS je navedeno da je MUP izdvojio 8.400 maraka za kupovinu obroka u jednoj sarajevskoj ćevabdžinici, potrebnih za policijske službenike.

„Da li je ovo trošak ili investicija rezultat ovoga što smo danas vidjeli na ulicama Sarajeva pokazuje da se radi o investiciji koja je od 2019 do danas kao manifestacija vidno uznapredovala. Kakvi su rezultati toga prosudite sami. Od svega pobrojanog u 300 mjera ovo je izgleda investicija Vlade koja je doživjela najveći „procvat“ –  navodi SBiH-ova zastupnica Hodžić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.