Predsjedništvo Stranke za BiH: Ponuđenim Sporazumom za RS Begija Smajić pokušava se udaljiti sa političke scene ovog entiteta

od root
Predsjedništvo Stranke za BiH: Ponuđenim Sporazumom za RS Begija Smajić pokušava se udaljiti sa političke scene ovog entiteta

Danas je u Sarajevu održana 7. sjednica Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) kojom je predsjedavao predsjednik Semir Efendić.

Na sjednici Predsjedništva SBiH bilo je riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini na svim razinama vlasti. Istaknuto je da je stabiliziranje političke situacije od iznimne važnosti za socijalnu stabilnost, ekonomski prosperitet kao i euroatlantski put naše zemlje.

Poručuju da ideja o jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini nema alternativu. U Stranci za BiH se nadaju boljim danima za BiH poslije Općih izbora u oktobru.

Iskazali su žaljenje što nije postojala volja i slaganje kada je riječ o tehničkom poboljšanju kojim bi se garantovala barem regularnost izbora i spriječile izborne krađe.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je obezbijedio finansiranje predstojećih izbora. Ovakve odluke su neophodne i iznuđene činjenicom da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne odlučuje demokratskim procesom kao u drugim evropskim zemljama, nego diktaturom manjine koja blokira sve procese u BiH.

To je još jedan od dokaza da je Bosni i Hercegovini potrebna puna demokratija. Sada je jasno da je liberalno demokratski sistem nemoćan u Bosni i Hercegovini pred protivnicima euroatlanskih integracija i demokratije koji koriste sve moguće nedostatka našeg sistema koji u svojoj suštini predstavljaju anomalije i nemogućnost demokratskog i parlamentarnog odlučivanja kako bi beskrajno blokirali sve aktivnosti države. Sasvim je jasno kome odgovara Bosna i Hercegovina van NATO-a i Evropske unije i ko je podržava unutar BiH – navodi se iz SBiH.

Ponovljeno je da su američke sankcije uvedene predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravstva bh. entiteta RS Alenu Šeraniću korak u dobrom smjeru koji oslikava neke od krivaca za rušenje ustavnog poretka BiH.

Žalosno je što su reakcije zvaničnika Republike Hrvatske i predstavnika HDZ-a BiH u skladu sa proruskim interesima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana i Evropske unije.

U Stranci za BiH napominju da politika EU prema BiH mora biti jasna, te da jednostrani potezi pojedinaca nisu dobri prije svega zbog, ionako “podgrijanih” etničkih podjela u državi. Kontra akcija EU ne doprinosi stanju u BiH.

Predsjedništvo SBiH konstatovalo je i da rastuća inflacija iz dana u dan život građana Bosne i Hercegovine čini sve težim i težim, a najviše zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i lijekova. Od Vijeća ministara BiH traže reakcije i modeli da se to spriječi. Pozivaju i zastupnike u Predstavničkom domu PSBiH da nađu odgovor kada su u pitanju akcize na gorivo i kada je u pitanju PDV na osnovne životne namirnice. To bi, navodi se iz Stranke za BiH, bilo opravdano u ovom vremenu velike inflacije kojom su uveiko pogođeni svi građani, posebno penzioneri.

Govorilo se i o djelovanju na predstojećim Općim izborima. Jedna od tema je bila eventualni koalicioni nastup Stranke u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i pojedinim kantonima gdje za takvim djelovanjem postoji potreba. U vezi sa ponuđenim sporazumom o zajedničkom nastupu u entitetu Republika Srpska, iskazano je nezadovoljstvo ponuđenim tekstom sporazuma kojim se na neki način iz političkog života ovog entiteta nastoji ukloniti potpredsjednica SBiH i jedina narodna poslanica u Skupštini RS iz Srebrenice Begija Smajić koja je djelujući u ovom predstavničkom tijelu postala simbol političke borbe povratnika i žrtava genocida. S tim u vezi odlučeno je da se od ostalih stranaka učesnika u razgovorima o zajedničkom nastupu zahtijeva korekcija ponuđenog sporazuma od čega će zavisiti i konačni stav SBiH o zajedničkom nastupu probosanskih stranaka u manjem bh entitetu.

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.