Mladi SBiH KS: Umjesto najava o preuzimanju vlasti u FBiH, Trojka bi trebala preuzimati i rješavati aktuelne probleme u KS

od root
Mladi SBiH KS: Umjesto najava o preuzimanju vlasti u FBiH, Trojka bi trebala preuzimati i rješavati aktuelne probleme u KS

Osnovni servisi u Kantonu Sarajevu su blizu kolapsa ili krajnje otežano funkcionišu. Zbog ovoga bi vlast u ovom kantonu trebala preuzeti odgovornost, stoji u saopćenju Kantonalne asocijacije mladih Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo.

Rekonstrukcija tramvajske pruge ne ide planiranom, niti prihvatljivom dinamikom. I uz uvažavanje promjena na tržištu, a koje mogu imati efekta na dinamiku realizacije projekta, ne može se prihvatiti činjenica da navedeni radovi nisu dobro planirani. Nakon obustave tramvajskog saobraćaja od Ilidže do Remize, nekoliko mjeseci je vladao zastoj. Taj period, uz ovaj dok traju pokrenuti radovi, stanovništvo je prinuđeno koristiti alternativni prevoz, što je podrazumijevalo čekanja i kašnjenja.

Odvoz smeća je, također, problem kojeg Vlada KS ne rješava skoro pa cijeli svoj mandat. Ta komunalna djelatnost, osnovna je za život stanovništva i bez koje se ne može govoriti o ažurnoj vlasti. Nagomilani otpad doslovno narušava lijepo lice Sarajeva, a to može nanijeti štetu ugledu grada u turističkoj sezoni koja je već počela. Izgleda da je odvoz otpada nepremostiva prepreka za one koji su obećali promjene na bolje u glavnom gradu naše države. Slična situacija je i sa mnogim neuređenim, čak i nepokošenim zelenim površinama.

Mi, mladi Stranke za Bosnu i Hecegovinu Kantona Sarajevo, smo uvjereni da je jedan od razloga za ovakav nered to što su se glavni protagonisti vladajuće većine već odavno okrenuli izborima u oktobru, iako formalni termin za njih nije ni blizu. Iako su preuzeli odgovornost, oni nemaju interesovanja da se posvete svojoj primarnoj zadaći kao što je javni gradski prevoz, odvoz otpada, zdravstvena zaštita i sigurnost u Kantonu Sarajevo. Za svaku ambiciju, naročito aktuelnu kojom najavljuju preuzimanje vlasti u FBiH, potrebne su realne pretpostavke, tako bi se i ključne figure vlasti u Sarajevu trebale posvetiti rješavanju primarnih problema za koje su odgovorni pa tek onda, ukoliko budu uspješni u tome, mogu se pokušati realizovati i na višim nivoima vlasti i u drugim sferama upravljanja javnim poslovima. Međutim, sarajevska vlast želi svakodnevnim pokretanjem i održavanjem „viših“ tema skrenuti pažnju sa vlastitog nerada i njegovih posljedica.

Pozivamo Trojku i njihove partnere da rade svoj posao, da ga ne ostavljaju nedovršenog pa da, tek ako polože taj ispit, onda možda i mogu tražiti povjerenje građana za neke druge, na drugim nivoima.

Mladi SBiH Kantona Sarajevo

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.