Begija Smajić: Uoči nove Dodikove predstave

od root
Begija Smajić: Uoči nove Dodikove predstave

Za ponedjeljak 06. juna 2022. godine zakazana je posebna sjednica Skupštine manjeg bh. entiteta RS sa jednom tačkom dnevnog reda “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjedonosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske.”

Vlasti u ovom entitetu nastavljaju sa besmislenim trošenjem i sredstava i vremena raspravljajući o temama koje nisu u ingerenciji entiteta, nego države. Mjesto za smislenu raspravu o međunarodnim odnosima jeste u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine koje je po Ustavu zaduženo za vođenje međunarodnih odnosa. Milorad Dodik koji je član tog istog Predsjedništva godinama zamajava svoje sljedbenike kako je bh. entitet RS međunarodni subjekat. U isto vrijeme se poziva na poštivanje Ustava BiH kada se prepadne dodatnih sankcija.

Slična je stvar sa bezbjednošću ili sigurnošću. Na državnom nivou postoji Ministarstvo sigurnosti ili bezbjednosti koje je u sastavu Vijeća ministara koje vodi član SNSD-a Zoran Tegeltija. Entiteti imaju ministarstva unutrašnjih poslova jer se entiteti time bave, uz koordinaciju sa vrha države.

Suprotno ovome ja bih predložila raspravu na temu: Obmana građana od strane aktuelne vlasti po raznim pitanjima (ustavne ingerencije entiteta, tihi povratak u državne institucije itd.), konstantna proizvodnja međunacionalne mržnje, javni antisemitizam i islamofobija koju promoviše Dodik, razlog iseljavanja stotina hiljada mladih ljudi itd. Sve to se dešava za vrijeme dvodecenijske vladavine Milorada Dodika.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.