Čavalić upozorio: BiH nastavlja gubiti ljudski resurs što je nedopustivo

od root
Čavalić upozorio: BiH nastavlja gubiti ljudski resurs što je nedopustivo

Admir Čavalić, vijećnik Gradskog vijeća u Tuzli (SBiH) i ekonomski analitičar upozorio je da Bosna i Hercegovina nastavlja da gubi ljudski resurs, te da trend iseljavanja mora biti zaustavljen. Čavalić je apel uputio nadležnima na višim nivoima vlasti ne samo kao SBiH-ov vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla nego i kao vrsni ekonomski analitičar, koji ovo vidi kao gorući problem po BiH u ekonomskom smislu.

Koliko je nužno poduzeti korake i zaustaviti odlaske iz BiH, na šta Čavalić poziva sve u vlasti, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH u kojima je jasno navedeno da je za tri mjeseca zemlju napustilo više od 5.000 ljudi, koji su dobili posao u samo dvije strane države.

Radno sposobno stanovništvo, većinom mladi, posao su pronašli u Sloveniji i Njemačkoj. Brojke ne lažu. U Sloveniju je do kraja marta ove godine otišlo 4.886 radnika, što je za 1.805 više nego u istom periodu lani. Kada je riječ o Njemačkoj, Agencija ima podatke zaključno sa krajem aprila, a prema tim brojkama u tu zemlju otišla su da rade 162 medicinara, što je 19 više u odnosu na isti period godinu ranije. To znači da je za prvi kvartal ove godine zemlju napustilo 5.048 radnika i otišlo na posao u dvije zemlje, što je 1.682 lica u prosjeku mjesečno.

Čavalić kaže da se u potencijalu ne gubi samo radnik, već i poduzetnik, inovator, intelektualac i slično, tj. pojedinci koji mogu podržati eksponencijalni rast.

– Vjerujem da će domaći poslodavci na kojima je veliki pritisak reagovati na nekoliko načina, kroz povećanje plata, robotizacijom, naročito u proizvodnji, te lobiranjem da se olakša uvoz radne snage. Paradoskalno je da je danas lakše raditi u Njemačkoj nego li u BiH, posmatrano iz pozicije ino radnika – naglasio je Čavalić.

Ekonomski analitičar upozorio je na evidentni poremećaj tržištima rada širom svijeta.
Ušli smo u novu paradigmu rada, što podrazumijeva naglasak na rad od kuće i manje vremena za rad, više za dokolicu. To je posebno izazovno za proizvodne djelatnosti, ali i sve ostale koje su radno intenzivne. Dvije su alternative – robotizacija ili uvoz radne snage. Upravo zadnja alternativa determinira veću potražnju za bosanskohercegovačkim radnicima vani, što opet naglašava probleme na domaćem tržištu rada – pojasnio je Čavalić.
Kazao je da BiH ne smije dozvoliti da postane zemlja staraca i sirotinje.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.