Almir Bećarević: Građani će umjesto 300 KM plin plaćati 600 KM

od root
Almir Bećarević: Građani će umjesto 300 KM plin plaćati 600 KM

Almir Bećarević ekspert za energetiku i predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo upozorio je da će građani, koji su u prethodnoj grijnoj sezoni plin plaćali 300 KM, naredne godine plaćati 500-600 KM. Govoreći za N1, kazao je kako su vladu upozorili prije 16 mjeseci kada su im uputili elaborat gdje su “targetirali kada i koliko će cijena gasa ići gore”.

Cijena gasa mogla bi ići i na 1,40 KM po kubiku?
Do ove računice je došao, kaže kada je pomnožio trenutnu cijenu gasa koja iznosi 1,04 KM i pomnožio sa 400-500 kubika gasa koliko se u prosjeku potroši u januaru.

“To je s ovom cijenom, a ona će ići dalje. Postoje dvije opcije. Jedna je optimistična da se neće promijeniti cjenovna formula i da će snazi ostati ugovor iz 1997. godine, odnosno način formiranja cijene. To je Gazpromova formula. U toj optimističnoj prognozi gas će biti do 1,15 KM. A pesimistična varijanta je promjena cjenovne formule gdje će se uzimati cijene s berzi u miksu sa cijenama nafte na berzi. Trenutna cijena na berzama je 1.000 dolara za 1.000 kubika. Pesimistična varijanta je 1,30 ili 1,40 KM, to je preko 600 KM”, rekao je Bećarević.

Novi ugovor s Gazpromom treba biti potpisan, ali ne zna se kada će biti potpisan. Bećarević ističe da je taj ugovor već došao, ne samo BiH, već svima koji su na turskom toku. Uslove ne može niko dati, naglašava Bećarević, dodajući da je to sve “dobra volja Gazproma”.

Alternativa “trovačnica grada Sarajeva”
Smatra da je nemoguće da Vlada KS sada ima već subvencije za gas.

“Nije normalno da jedan direktor kompanije, banke ili političar bude subvencionar u KS. Ljudi koji mogu da plate su subenvcionirani jer je išla prema svima. Ako bi željeli ostati na cijeni gasa od prije prelaska na turski tok, sad bi te subvencije bile u rasponu od 50 do 80 miliona KM ako ih hoćemo svima. Je li to realno? Postavlja se pitanje šta je s drugim energentima. Šta ćemo s peletom koji ima nezabilježen rast – 600 KM na tonu. Raste i cijena drva”, rekao je Bećarević.

Za izjavu da je imamo struju kao alternativu koju federalni ministar Nermin Džindić često spominje, upitao je kako će struja zamijeniti gas u toplanama.

“Toplane troše mazut i lož ulje kao zamjensko gorivo. Ako to uključe, to je trovačnica u gradu Sarajevu”, rekao je Bećarević.

Podsjetio je kako 2009. godine bilo, kada je gas ukinut, a korištena struja kao alternativa, dolazilo do “iskakanja iz mreže”.

“Građani su trčali da kupe barem jednu grijalicu jer su se smrzavali”, kazao je.

“Spržili smo sve varijante”
Naglašava da nemamo strategije.

“Jučer je bio podatak pretvarat ćemo vodu u toplotnu energiju. Nemojte me o tome ni pitati. To radi samo Švicarska. Svaka vlada je trebala imati plan jer za ovo se znalo. Postoje dokumenti. Ukrajina s ovim nema veze, izuzev što je za ono što je već trebalo biti više malo je više. Turski tok i porast cijene nafte na svjetskom tržištu su uzrok ovoga. Očekujete i povećanje cijena goriva na pumpama naredne sedmice ako ostane ova cijena”, rekao je.

Poručuje da smo “spržili sve alternative”, pogotovo preko Mađarske.

“Kada smo objašnjavali zašto da se ostane, evo dokaz je jučer Srbija. Zakupila je mađarsko skladište 500 kubika i postigla dogovor s Mađarskom da može tranzitovati gas u količinama u kojima njima treba. Apsolutno imaju otvorena vrata svaki dan. Mi imamo spor s mađarskim transporterom”, kazao je Bećarević dodajući i da je upitno da li će Bugarska nastaviti puštati gas preko svoje teritorije kada nastupi zima, prenosi N1.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.