Francise Boyle: Pozivam Harisa Silajdžića da se još jednom kandiduje za Predsjedništvo BiH

od root
Francise Boyle: Pozivam Harisa Silajdžića da se još jednom kandiduje za Predsjedništvo BiH

U Centralnom dnevniku na Face TV gostovao je profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Illinoisu Francis Boyle.

Boyle je, inače, bio savjetnik prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i upravo je on 1993. godine i podnio tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, te je postao i prvi agent BiH. Optužnicu je podnio 93 godine, a 2000. godine je napisao optužnicu za genocid koja doslovce glasi da bosanski narod optužuje za genocid.

Profesor Boyle je na početku gostovanja kazao da je agent Softić glavni krivac jer je revizija kasno napisana i odbijena.

-To što je revizija kasno napisana i za to što je odbijena kriv je agent Softić! U trenutku kada je donesena presuda 2007 godine, gospodin Softić je trebao odmah podnijeti izjavu Sudu da će u skladu sa pravilima Suda podnijeti zahtijev za reviziju te presude i da zadržava sva prava BiH, da podnese zahtjev za reviziju i da će nastaviti da djeluje kao agent! Čini mi se da je neko gospodinu Softiću naredio da ništa ne radi 10 godina! Gospodin Jerlagić koji je u to vrijeme bio na čelu Stranke za BiH Harisa Silajdžića, javno progovorio o tome, zahtjevajući da se podnese zahtjev za reviziju! To je natjeralo Bakira Izetbegovića da nešto učini, ali nažalost u tome trenutku je to bilo prekasno- kazao je.

Boyl je istakao da je otpušten u januaru 1997. na zahtjev Amerikanaca.

– Owen Stoltenberg, Evropske sile, Britanci i Amerikanci su tražili da mene otpuste i bio sam otpušten. Bilo je sasvim jasno da niko od njih nije želio da se ide u presudu o meritumu koja će proglasiti Srbiju i Crnu Goru krivima za genocid, jer bi to ometalo njihove planove da uključe Srbiju i Crnu Goru u NATO. Oni su vršili pritisak na Vladu BiH da sabotiraju ovu tužbu- istakao je Boyl.

Na pitanje zašto je nekoliko mjeseci prije isteka roka za podnošenje revizije Izetbegović napravio veliku političku predstavu i objavio da država BiH podnosi reviziju, kazao je da je to urađeno zbog pritiska Harisa Silajdžića.

-Gospodin Silajdžić iz Stranke za BiH koji je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH izvršio je na njega pritisak, ali trebamo to gledati u široj perspektivi onoga što se trenutno dešava u BiH. U pripremama za nove izbore posebno u vezi sa stavovima Hrvata i u kontekstu sto predsjednik Hrvatske pokušava ucijeniti SAD sa specijalnim statusom Herceg Bosne. To je još uvijek onaj Owen-Stoltenbergov plan da se podijeli BiH u tri mala komada zemlje, da se uništi državnost i da se uskrati člansto u Ujedinjenim nacijama- navodi.

Profesor Boyle je naveo da je protiv njega bio cijeli svijet, ali da ga je jedino podržao Haris Silajdžić.

-Ja bih ga pozvao da se još jednom kandidira za Predsjedništvo BiH- poručio je Boyle.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.