Čeljo, delegat SBiH PFBiH: Kome u Pokretu “Domovina” smeta Begija Smajić i Stranka za BiH?

od root
Čeljo, delegat SBiH PFBiH: Kome u Pokretu “Domovina” smeta Begija Smajić i Stranka za BiH?

Probosanske stranke uradile su ono za šta se do sada vjerovalo da je nemoguće, a to je da su postigle dogovor o stranačkom jedinstvu na predstojećim izborima. To znači i iznošenje jedinstvene liste kandidata iz koalicije nazvane “Domovina”.

Vodeću ulogu u ovom procesu preuzela je SDA i njen potpredsjednik Edin Ramić. Na važnost zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u RS kroz Pokret “Domovina” ukazivali su u više navrata iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) koju vodi predsjednik Semir Efendić. Senad Čeljo, delegat SBiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (PFBIH) stava je da je “ovo jedini način da se, pored stranaka koje su dominantno srpske, politički organizuju i drugi koji ne dijele mišljenje da ovaj entitet pripada samo jednom narodu”.

U manjem bh. entitetu ovaj potez, što je bilo za očekivati, nije naišao na oduševljenje. No, sramotno je da zajednički nastup i snaga, kako je suditi po trenutnoj situaciji, nije u interesu ni nekima unutar Pokreta “Domovina”, zbog čega je formiranje izbornih listi i redoslijed kandidata na istim, a posebno kad je u pitanju lista kompenzacijskih mandata sa koje najveći broj kandidata i dobije mandat, urađen bez mjerljivih kriterija.

“SBiH, koja je od Dejtona do danas prepoznatljiv faktor u borbi za jednakopravnost svih naroda i građana na kompletnoj teritoriji BiH, nudi se koalicioni sporazum prema kojem su šanse naših kandidata da budu izabrani u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) samo u domenu teorije”, ukazao je Čeljo, koji je zajedno s predstavnicima drugih političkih stranaka iz koalicije uložio dosta truda da animiraju bh. dijasporu kako bi u što većem broju učestvovala na izborima, posebno u entitetu RS odakle su protjerani, ali i zbog otvorenih secesionističkih namjera i ugrožavanja ustavnih prava Bošnjaka.

Čeljo tvrdi da zastupnica SBiH Begija Smajić koja je dala veliki doprinos za poboljšanje položaja Bošnjaka u RS, nekima smeta. Njen rad, trud, zalaganje, čak i gnjev koji je navukla na sebe kolega iz NSRS i politike koju vode srpski predstavnici jer je tokom sjednice NSRS kazala notornu istinu, da su pripadnici Vojske Republike Srpske počinili genocid, zanemaruju. Bez imalo srama, ženu koja na sjednice ide sa cvijetom Srebrenice, hidžabom, heroinu kojoj je, u srebreničkom genocidu, ubijen veliki broj članova porodice, ne žele na listi.

“Pitam se prema kojim kriterijima i parametrima je zastupnica SBiH Begija Smajić rangirana tako da je praktično otpisana. Smajić je preživjela srebrenički genocide i još uvijek traga za posmrtnim ostacima članova porodice, ali nije odustala od Srebrenice gdje se vratila sa kompletnom porodicom, gdje radi i živi, za razliku od armije političara koji samo politički djeluju u RS, a žive u Federaciji. Bez obzira na to, kao i na brojne pritiske i uvrede, ona je postala sinonim parlamentarne borbe za prava Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS. Nije se libila reći istinu bez obzira na posljedice. Sa kojim pravom Edin Ramić, sa uskim krugom ljudi koje konsultuje po pitanju Pokreta “Domovina”, želi eliminisati zastupnicu Smajić iz parlamentarnog života RS, a dati povlašten položaj na listama kandidatima koji ničim nisu to zaslužili? Da li možda neki misle da je zastupnica Smajić “pretjerala” upirući prstom direktno u krivce? – pita se Čeljo.

Ukoliko se nešto ne promijeni, SBiH će razmotriti da li uopšte ostati dio ove koalicije, poručio je Čeljo.

“Kao član Predsjedništva SBiH stava sam da niko nema pravo da nas ovako tretira i ni u kom slučaju nisam za to da ostanemo dio ovakve priče gdje se, pod parolom patriotizma i zajedništva, ustvari žele ostvariti lični interesi i ambicije pojedinaca. Svjestan sam i da bi se u tom slučaju momentalno zaigralo na kartu kako tim postupkom doprinosimo  razbijanju jedinstva, kako radimo za ove ili one centre moći, kako stranačke interese stavljamo ispred opštih, kako smo dio neke zavjere i ostalim kvalifikacijama iz dobro poznate kuhinje, ali ta priča kod građana više ne prolazi, jer su postali duboko svjesni da određene političke garniture patriotska i vjerska osjećanja već godinama koriste za ostvarivanje ličnih interesa upravo tih garnitura koji se enormno bogate, a povratnici žive sve teže. Očekujem da se ovakav pristup promijeni, a u protivnom će Predsjedništvo Stranke za BiH odlučiti o daljim koracima – istakao je Čeljo.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.