Smajić poručila vlastima u Bratuncu: Nećete ušutkati one koji su preživjeli genocid

od root
Smajić poručila vlastima u Bratuncu: Nećete ušutkati one koji su preživjeli genocid

Zastupnica SBiH-a Begija Smajić u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) je također osudila namjeru da se rekonstrukcijom Zemljoradničke zadruge u Kravici uklone tragovi ratnih zločina.

Podsjetila je da je u Kravici, kod Bratunca, ubijeno više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

“To je mjesto prve masovne egzekucije tokom genocidnog pohoda vojske i policije RS-. Ove činjenice su potvrđene presudama Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine i to negatori genocida nikada neće poništiti. Ono što će također ostati trajno upamćeno jeste istina da se sve desilo u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija”, dodaje.

Prema riječima Begić, vlasti općine Bratunac žele trajno ukloniti tragove zločina i time pokušati utjecati na zatiranje pamćenja. Poručila im je da time neće, kako je navela, ušutkati one koji su preživjeli genocid, već naprotiv, dali su dodatnu snagu da se cijeli svijet upozna sa onim što rade.

“Svjedočenja žrtava, koja su ušla u međunarodnu pravnu literaturu, sada će dobiti novu pažnju javnosti na globalnom nivou. Umjesto da se izvinu i zajedno sa civiliziranim svijetom osude genocid i zločine, političari poput onih koji vode Bratunac i RS, uvijek potvrde vlastitu pripadnost mračnoj strani historije”, istakla je.

Naglasila je da sva mjesta stradanja Bošnjaka u genocidu, kao i na drugim stratištima u Bosni i Hercegovini, trebaju biti trajno obilježena kao podsjetnik budućim generacijama. Uputila je poziv i UN-u da reaguje.

“Od UN-a očekujemo da se uključe u ovaj slučaj i iskoriste svoj utjecaj kako bi zaustavili rukovodstvo Bratunca i RS-a u ovim zlim i nehumanim namjerama”, navela je.

Kako je izjavila Smajić, tolerisanjem zla i fašističkog ponašanja u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u srcu Evrope, njeguje se i održava politika koja će jednog dana razoriti i slobodni i demokratski svijet, posebno Evropu.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.