Ohrabrujuća poruka iz Njemačke: Kancelar Scholz poziva na aktivnu politiku EU za Balkan

od root
Ohrabrujuća poruka iz Njemačke: Kancelar Scholz poziva na aktivnu politiku EU za Balkan

Iz izlaganja kancelara Njemačke Olafa Scholza na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti: “I, uzgred, kada govorim o Evropskoj uniji, imam na umu i zemlje zapadnog Balkana. Nije dovoljno samo govoriti o perspektivi proširenja ovog regiona kao strateškom cilju. Mi moramo aktivno unaprijediti taj proces.”

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra ohrabrujućom poruku kancelara Njemačke Olafa Scholza o evropskoj perspektivi Balkana koju je iznio tokom svog obraćanja na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

“I, uzgred, kada govorim o Evropskoj uniji, imam na umu i zemlje zapadnog Balkana. Nije dovoljno samo govoriti o perspektivi proširenja ovog regiona kao strateškom cilju. Mi moramo aktivno unaprijediti taj proces,” istakao je Scholz.

Vjerujemo da je Bosna i Hercegovina u samom vrhu prioriteta nove vlade Njemačke, jer se trenutno u našoj zemlji brane evropske demokratske vrijednosti i ljudska prava pojedinca kao nosioca demokratije, koja su ugrožena. Apsolutna većina građana u Bosni i Hercegovini želi punu demokratiju kao i u drugim evropskim državama, a ne dodatne etnonacionalne podjele koje ugrožavaju i samu ideju Evropske unije. Iz izlaganja kancelara Scholza, ministrice inostranih poslova Njemačke, kao i njemačkih predstavnika u Evropskom parlamentu, da se zaključiti da će Njemačka o tome voditi računa.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.