Održana press konferencija Kantonalnog vijeća SBIH Tuzlanskog kantona

od root
Održana press konferencija Kantonalnog vijeća SBIH Tuzlanskog kantona

Kantonalno vijeće Stranke za BiH održalo je danas press konferenciju o temi: „Uspostava nove vasti u Tuzlanskom kantonu“.
Na ovoj konferenciji navedeni su, između ostalog, konkretni razlozi zašto je ova stranka podržala proces smjene Vlade Tuzlanskog kantona, koju su činili premijer i ministri iz SDP-a, PDA, NS-a, SBB-a HDZ-a, uz osvrt na hronologiju političkih događaja u ovom kantonu od Izbora 2018. godine do danas.
Kao razloge podrške za odlazak Vlade, koju su od samog uspostavljanja pratile brojne neregularnosti, a čiji rezultati rada su bili vrlo skromni iz Kantonalnog vijeća SBIH navode:

  • Potpuni gubitak povjerenja građana u institucije Tuzlanskog kantona zbog izmještanje procesa odlučivanja iz institucija u privatne centre moći,
  • Odsustvo bilo kakve inovativnosti u radu vlade iako je imala ozbiljno povećanje budžetskih sredstava,
  • Stvaranje pravne nesigurnosti kroz izmjene zakona kako bi se stvorili uslovi za stranačka kadroviranja
  • Privatizacija i urušavanje institucija Tuzlanskog kantona (očit primjer je rad JP RTVTK gdje opozicja nije imala skoro nikakav pristup),
  • Nezakonite smjene u javnim ustanovama i preduzećima što za posljedicu ima veliki broj tužbi prema Tuzlanskom kantonu koje će opteretiti budžet TK sa nekoliko miliona štete,
  • Izuzetno loše upravljanje zdravstvenim sistemom u vrijeme pandemije koronavirusa, što je za posljedicu imalo vrlo mali procenat vakcinisanih, a visok procenat smrtnosti u ovom kantonu.
  • Povećanje plata poslanicima, ministrima i drugim zvaničnicima od strane vladajuće većine,
  • Neviđeni pritisci na uposlenike javnih ustanova da rade za interese političkih stranaka na vlasti,
  • Nezakonita imenovanja osoba na ključne funkcije, a da uz to ne ispunjavaju ni minimalne uslove i principe stručnosti, kompetentnosti i odgovornosti za koje su se neke stranke glasno zalagale,
  • Izostanak realizacije ključnih infrastrukturnih projekata koji su najavljivani od strane vladajućih stranaka,
    Kulminacija svega je stavljanje na crnu listu predsjednika PDA zbog koruptivnih radnja od strane SAD-a što je potpuno delegitimiralo predstavljanje prošle vlade kao antikorupcione, navode iz Stranke za BiH, dodavši da postoji još mnogo pojedinčanih razloga zašto je data podrška procesu smjene Vlade na čelu sa premijerom Hodžićem.
    U bojazni da Tuzlanski kanton ne ostane duže vrijeme bez izvršne vlasti, iz Stranke za BIH poručili su da će učestvovati u procesu uspostave nove Vlade TK, isključivo uz uvažavanje njihovih zahtjeva, a koji se prvenstveno odnose na jačanje institucija i vraćanje povjerenja građana u te institucije.

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBIH Tuzla Mirnes Gušić, kazao je da je osim navedenog prioritetno raditi na tome da se javne institucije učine zaista javnim jer se finansiraju novcem svih građana, te da je potrebno voditi politiku ravnomjernog razvoja svih općina i gradova Tuzlanskog kantona, što nije bio slučaj do sada.
Kao ciljeve iz Stranke za BIH navode i poboljšanje statusa demobilisanih boraca o kojima kanton vodi brigu, rješavanje problema prosvjetnih radnika koji se duži niz godina prijavljuju na javne konkurse u osnovnim i srednjim školama, te da se učesnicima na javnim konkursima u obrazovanju omoguće online prijave kako bi se smanjili troškovi, također, podsticaje u poljoprivredi uskladiti sa stvarnim potrebama poljoprivrednih proizvođača i isplaćivati iste na vrijeme, te raditi na novim podsticajnim mjerama u privredi ( podrška izvozno orijentiranim firmama i IT sektoru), kao prioritetne ciljeve navode iz SBIH.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu daje podršku prijedlozima koji se tiču osiguranja mjesečne naknade porodiljama od 1.000 KM, povećanje plata prosvjetnih radnika i dječijeg doplatka.
Ukoliko se postigne dogovor o formiranju nove Vlade TK-a i Stranka za BiH bude dio te Vlade, bit će snažna i nepokolebljiva podrška i saveznik svim pozitivnim aktivnostima premijera i Vlade.


„Nećemo se libiti suprotstaviti odlukama koje idu na štetu građana i javnih budžeta svih stanovnika Tuzlanskog kantona, pa makar to značilo i napuštanje skupštinske većine. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je samostalan politički subjekt i svoje odluke će donositi na svojim organima ne mješajući se u odluke drugih stranaka. To očekujemo i od ostalih političkih aktera na Tuzlanskom kantonu“, zaključeno je na današnjoj press konferenciji.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.