Stranka za BiH: Očigledno je da pregovori idu u pravcu gubljenja državne imovine

od root
Stranka za BiH: Očigledno je da pregovori idu u pravcu gubljenja državne imovine

Bosni i Hercegovini je potrebna reforma Izbornog zakona kako bi se provele presude Evropskog suda za ljudska prava i unaprijedio sam izborni proces, te spriječile krađe glasova i manipulicija rezultatima.

Bilo kakvo pregovaranje dok traje blokada državnih institucija i bh. entiteta Federacije BiH, predstavlja pristanak na ucjene i povlačenje pred nacionalističkim i separatističkim politikama. Oni koji su prihvatili pregovore u takvim uslovima moraju objasniti javnosti u kojem pravcu se kreću pregovori?!

Posebnu opasnost predstavlja pokušaj oduzimanja državne imovine udovoljavanjem Miloradu Dodiku koji je na crnoj američkoj listi i o čijem se sankcionisanju ozbiljno raspravlja u institucijama Evropske unije i pojedinim njenim članicama. Da li to znači da će se Dodiku dati imovina, ili jedan njen dio, ukoliko pristane na izmjene Izbornog zakona koje odgovaraju HDZ-u i antievropskom zahtjevu o legitimnom predstavljanju? Očigledno je da bilo koji razvoj pregovora ide u pravcu gubitka državne imovine i redukcije građanske demokratije.

Takav ishod pregovora bio bi trijumf antievropskih politika i nastavak destabilizacije cijele regije. To bi bio jasan znak da je Evropa odustala od svojih demokratskih načela i da je prihvatila i podržala aparthejd. Bosni i Hercegovini je potreban snažan zaokret i reforme koje će državu približiti standardima Evropske unije koja je izgrađena na demokratskim principima i zaštiti individue, a ne kolektiva.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.