Održana Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu

od root
Održana Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Danas je održana Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu je na prijedlog Semira Efendića, predsjednika S BiH izabralo tri potpredsjednika/ce S BiH i to:

Zijad Nišić, zastupnik u Skupštini Brčko Distrikta BiH,

Begija Smajić, zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a,

Admir Hrustanović, načelnik općine Čelić.

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu ja na sjednici razmatralo aktuelnu političku situaciju i donijelo je sljedeće zaključke:

  • Zbog ozbiljnosti političke i ukupne krize u koju je Bosna i Hercegovina dovedena u proteklih 6 mjeseci, Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva političke predstavnike i lidere stranaka koji su uspostavili parlamentarnu većinu na državnom nivou da sjednu i razgovaraju te traže izlaz iz stanja u kojem se zemlja nalazi, to je njihova odgovornost.
  • Razgovori se trebaju voditi na bazi poštovanja Ustava, zakona i odluka svih institucija koje te odluke donose u okviru svojih nadležnosti, o čemu u konačnici odlučuje Ustavni sud BiH.
  • Razgovori moraju biti otvoreni, iskreni, bez krajnje namjere da se druga ili treća strana ili stranka prevari, prisili ili preglasa.
  • Institutucije međunarodne zajednice, Ured visokog predstavnika (OHR), Delegacija evropske unije, strane ambasade u BiH trebaju raditi svoj posao u skladu sa medjunarodnim pravom i obavezama.
  • Politička situacija i ukupna kriza u Bosni i Hercegovini je ozbiljna, ali slika koja se stvara o toj situaciji u Evropi je mnogo lošija i počinje da se zloupotrebljava od strane pojedinih političkih krugova unutar EU zarad njihovih unutrašnjih političkih borbi i previranja.
  • Ovakva loša percepcija stanja u našoj zemlji ukoliko potraje prijeti da ozbiljno naruši rejting Bosne i Hercegovine u ekonomskim odnosima, uzrokuje povlačenje stranog kapitala kao i dugoročno zaobilaženje Bosne i Hercegovine od strane investitora, te odlazak najvećeg kapitala, ljudi, a posebno mladih, iz svih dijelova države.
  • Zadatak svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini je da se fokusiraju na pitanja razvoja, problema rastuće inflacije i odgovora na nju, izgradnje infrastrukture po kojoj smo vjerovatno zadnja država u Evropi, a da teška politička pitanja ostave za neko vrijeme u kojem će za time postojati politička volja, pri tome poštujući važeći Ustav i zakone u okviru kojih se može ostvariti znatan napredak ukoliko za time postoji politička volja.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.