Tražimo iste naknade za porodilje u cijeloj BiH

od root
Tražimo iste naknade za porodilje u cijeloj BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu traži da se u entitetskim parlamentima, pokrenu inicijative da se u oba bh. entiteta izjednače prava porodilja, bez obzira na radni status.

“Naime, Skupština Kantona Sarajevo je u decembru prošle godine usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti KS za koji su glasali zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu, a koji predviđa da svaka porodilja dobije mjesečni iznos u visini prosječne plate u Federaciji BiH. Dok je Prijedlogom zakona koji je uputila u parlamentarnu proceduru, Vlada Federacije BiH predvidjela to pravo za nezaposlene porodilje”, saopćili su iz ove političke akcije.

Stranka za BiH smatra da će time i dalje određen broj porodilja u FBiH biti u neravnopravnom položaju s ostalima.

“Zbog toga tražimo od Vlade Federacije BiH da izjednači status porodilja bez obzira jesu li zaposlene ili ne, kao i da porodilje u manjem bh entitetu ne budu izostavljene. Preko naše zastupnice u NSRS Begije Smajić pokrenut ćemo inicijativu da se isto zakonsko rješenje primjenjuje i u manjem bosanskohercegovačkom entitetu”, kazali su oni.

Od Vlade Federacije BiH zahtijevamo da iznađe zakonsku mogućnost i u prijedlogu svoga zakona izdvoji iznos kojim bi se osiguralo da i porodilje – povratnice u bosanskohercegovački entitet RS dobiju mjesečnu porodiljnu nadoknadu od 1000 KM ukoliko ista prava porodiljama ne osigura manji bh entitet.

“Na ovaj način, vlasti u oba bh. entiteta pokazale bi stvarnu brigu za mlade porodice i bar djelimično umanjile masovna iseljavanja i negativan prirodni priraštaj u zemlji”

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.