Izabrano rukovodstvo Glavnog odbora Stranke za BIH u Tuzli

od root
Izabrano rukovodstvo Glavnog odbora Stranke za BIH u Tuzli

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), koja je danas održana u Tuzli, izabrano je rukovodstvo Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Na čelo rukovodstva ovog stranačkog tijela izabran je Zoran Jovanović.

Imenovani je od 1983.- 2011. godine bio zaposlen u Općinskom sudu Tuzla, a od 2008.-2010. bio je općinski Vijećnik u OV Tuzla, zatim poslanik u Skupštini TK i Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Jovanovića je rat zatekao u Tuzli, te kao građanin, patriota i borac bio je pripadnik ARBiH, te aktivni član SGV PR BiH čijem je radu dao veliki doprinos, a danas je na mjestu predsjednika. Bio je, također, aktivan član Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH gdje je dao veliki doprinos u afirmaciji i razvoju sindikata i zaštiti radničkih prava . Obnašao je funkciju predsjednika komisije za Ustavna pitanja Skupštine TK i bio član Zakonodavno-pravne komisije, te predsjednik Ustavne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH i član komisije za reviziju izvještaja institucija vlasti FBiH. Od 2016. Jovanović je bio zaposlen u Sindikatu državnih službenika na poslovima diplomiranog pravnika, a obavljao je i dužnost ministra u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Zoran Jovanović obavljao je i dužnost Direktora KUCZ TK do 2021. godine.

Uz rukovodstvo Glavnog odbora izabrani su još zamjenici predsjednika Karolina Karačić (Sarajevo), Mirnesa Šečić (Srebrenik), Zejd Šoto (Hadžići) i Salko Brnjak (Bosanska Gradiška).

Džemal Smajić izabran je na poziciju generalnog sekretara.

Dr. Silajdžić: Važno je raditi za građane

Prisutnima se na sjednici Glavnog odbora obratio njen osnivač, prvi predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu dr. Haris Silajdžić, dugogodišnji državni dužnosnik Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju članovima Glavnog odbora kazao je da svako ko je u Stranci za BiH je bitan i da je važno raditi za građane.

„Nakon svega što smo prošli, siguran sam da će to građani znati cijeniti. Građani će tražiti konkretan projekat, a nama treba nešto konkretno. Predsjednik stranke je čovjek iz tog faha. On je najbolji predsjednik općine u cijeloj BiH. Nije mu stran posao“, izjavio je Silajdžić misleći na predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića.

Silajdžić se u svom izlaganju osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u državi kazavši da se radi o povišenim političkim silama pod prijetnjama sile.

,,Mislim da se ovi pregovori vode pod neuobičajnim okolnostima, a pod tim podrazumijevam prije svega povišene političke tenzije sve do prijetnje silom. Te povišene političke tenzije su projekat. Ono što ova druga strana velikosrpskog ekspazionizma i egoizma nije mogla završiti kroz Dayton. Pravni put je zaboravljen, Dejton je zaboravljen. Ovih dana imamo jednu improvizaciju na djelu. Zbog toga što jednom ozbiljnom projektu, možda i najsloženijom društvenom projektu u svakom društvu, reformi i izgradnji Ustava pristupamo na ovaj način. Pristupamo mu tako što kažemo da imamo problem Izbornog zakona, pravimo reformu Ustava, a nemamo Izbornog zakona. Izborni zakon je vrlo važan, da znamo šta se iza toga krije’’, kazao je dr. Silajdžić.

Dodaje da u slučaju pravljenja Ustava prije svega ono što je potrebno je izgraditi principe na način da znamo šta hoćemo od ove zemlje, hoćemo li da budemo anarhija, republika ili demokratski feudalizam koji danas imamo.

Silajdžić je za kraj kazao da naš put treba da bude usmjeren na formiranje normalne i evropske države.

,,Nama treba jedno normalno vrijeme, period jedan da podignemo ovu državu, da postane normalna evropska država. Zbog toga svi koji učestvuju u ovim pregovorima moraju dobro razmisliti. Mi nikako ne smijemo dozvoliti da sada u vrijeme mira dobijemo novi problem, ili da ta rješenja budu na štetu budućnosti i građana Bosne i Hercegovine’’, završio je Silajdžić.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da Bosni I Hercegovini treba unutrašnja snaga u vidu političke organizacije.

,,Ništa više u ovom trenutku ne fali BiH od jedne snažne stranke kojoj će narod moći da vjeruje I koja će uvezati ovaj prosuti sistem institucija na svim nivoima. Bezbroj je problema na sve strane i apsolutno se ne snalazimo u njihovim rješenjima.. Mi kao društvo nismo bili u stanju napraviti dobru cestu, između dva velika grada kao što su Tuzla i Sarajevo. Nema nikakvog opravdanja za to. Mi se kao zajednica, kao društvo ne možemo nikako opravdati zašto to nismo uradili i ne samo to, nego bezbroj projekata. Glavni razlog tome je nedostatak organizacije, kazao je Efendić.’’

Glavni odobr Stranke za Bosnu i Hercegovinu usvojio je i niz zaključaka koji se odnose na aktuelne teme : Izmjenu ustava i Izbornog zakona, državnu imovinu i elektroenergetski sektor.

Na večeri upriličenoj nakon sjednice, rukovodstvu Stranke pridružio se i aktuelni premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.