Efendić za N1: Političkoj sceni treba jedna vrsta preslagivanja

od root
Efendić za N1: Političkoj sceni treba jedna vrsta preslagivanja

 

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDA i potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, te istupio iz članstva u stranci. Postao je v.d. predsjednika SBiH, a danas je za N1 govorio o tome.

Izjave Izetbegovića o “crnom košarkašu”?

“Nije to primjerena reakcija za ovo što se desilo, vjerovatno je bio iznenađen predsjednik ovim potezom. Možda je bio iznenađen drugim dijelom priče, tj. da sam preuzeo dužnost predsjednika”, kazao je Efendić.

Kaže da stranka i neki kadrovi nisu dali rezultate kakvi se očekuju.

Radeći kao načelnik trudio sam se da imamo rezultate onoga što radimo. Moje mišljenje je da SDA i neki kadrovi nisu dali adekvatan odgovor na mjesto na koje su izabrani. Provođenje takve politike godinama je uzrokovalo da stranka slabi. Često je ulazila u koaliciju sa strankama koje nije željela. Našoj političkoj sceni treba jedna vrsta preslagivanja. Smatrao sam da je vrijeme da se počne praviti jedna dobra stranka u BiH, kojoj se može vjerovati”.

Poređenje sa Silajdžićem?

Teško je da se poredim sa gospodinom Silajdžićem, to je jedan od naših najpoznatijih političara. Imam visoko mišljenje o njemu kada je u pitanju politička karijera. Ostavio je trag i na međunarodnoj sceni, a kada je riječ o priznavanju BiH sigurno se može reći da je to historijska uloga“.

Ja sam neko ko se obrazovao za politiku i želim se baviti politikom. Znam na koji način bi se mogle početi riješavati stvari. Gospodin Silajdžić se nije uključivao u proces, znao je za to“.

“Oni su meni kao načelniku dali podršku jer nisu imali kandidata i tada nekako je u šali rečeno “najbolje bi bilo da ti dođeš kod nas””.

Dodaje da je očekivao da će SDA nakon prošlih izbora povući neke poteze, ali…

Ja sam vjerovao da će se pokazati na izborima da to što se radi nije dobro. I pokazalo se. Mi nismo izgubili, to je bio rezultatski debakl. Vjerovao sam da će se nakon toga povući neki potezi, ali nije se desilo ništa nego je nastavljeno po istom“.

Savjeti Huse Ćesira?

Rekao mi je ‘meni je žao što je do ovoga došlo, ali bi mi bilo još žaljivije da te ja sputavam u tome’. On je svjedok da u SDA ja, iz nekog razloga, nisam dobrodošao dalje od općinskog nivoa”.

Zašto nije otišao u “Trojku”?

To su tri zasebne stranke i prije ili kasnije će opet biti svaka za sebe. Oni sada nastupaju kao neka koalicija i prije ili kasnije će se to razići. Čuo sam po kuloarima da je plan da “Trojka” podrži kandidaturu Denis Zvizdića ukoliko bude nezavisni kandidat, ali SDP je to odbio. Njima ideološke odrednice znače puno više nego meni. Ja milsim da se treba rješavati nagominalnim problemima, a oni se više vode ideologijom“.

Pogledajte snimak gostovanja.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.