Efendić : Najveća šansa za postizanje dogovora je pitanje razvoja i ekonomije

od root
Efendić : Najveća šansa za postizanje dogovora je pitanje razvoja i ekonomije

Gostovanje v.d. predsjednika SBiH Semira Efendića na O Kanalu.

Semir Efendić, aktuelni načelnik Općine Novi Grad, gostovao je u emisiji “Iza naslova” na O kanal televiziji  gdje je govorio o ukupnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i planovima koje ima kao novoizabrani v.d. predsjednika Stranke za BIH.

“Nažalost, već dugo vremena ukupna politička situacija u našoj zemlji nije dobra. Ne postoji povjerenje između političkih stranaka. Stranke nastoje da čuvaju pozicije na kojima se trenutno nalaze, pa imate situaciju da su direktori nekih agencija već decenijama na istim pozicijama, jer se ne dozvoljava da se oni promijene, ne uspijeva se postići politički dogovor između glavnih aktera na našoj političkoj sceni, nastoji se sačuvati status quo”, kazao je Efendić, naglasivši da bi on pokušao tražiti iskren dogovor i iskreno rješenje o funkcionisanju Bosne I Hercegovine.

“Mislim da je minimum oko kojeg bi se morali svi složiti funkcionisanje važećih zakona, Dejtonskog ustava i svih zakona koji su nakon toga doneseni, mislim da se ne bi smjelo ulaziti u kompromise o funkcionisanju onoga što je već na snazi. Smatram da bi se trebalo razgovarati na bazi važećih ustavnih i zakonskih rješenja. Zaustavljeni smo u razvoju kao država i svima to pravi problem, moramo naći način da otkočimo ovu krizu kako bismo nastavili razvoj, najprije ekonomski a onda i sve druge”, zaključio je.

Na pitanje da li je Stranka za BIH i dalje privržena građanskoj ideji, Efendić je odgovrio da je takva ideja kao ideal jedino moguće rješenje za ovakve vrste država.

“Građanin je subjekt političkog sistema, sve što se tiče etničke i nacionalne pripadnosti sadržano je u pojmu građanina. Nažalost, mi imamo jedan Ustav u koji su uneseni elementi konsocijacije i mi se njega moramo pridržavati, ali i tražiti rješenja.  Koncept građanskog rješenja u BIH je nešto što mi smatramo da bi funkcionisalo, bolje nego sadašnji sistem, ali se ni on ne može nametati, nego se mora iskoristiti ili domaća podrška ili podrška međunarodne sa međunarodne strane”, kazao je v.d. Stranke za BIH.

“ Ja vam moram reći da BIH nema parlament, uopće nema donji dom parlamenta. Mi imamo dva gornja doma parlamenta, od kojih oba imaju mehanizme blokade, dakle nemamo nikako donji dio parlamenta koji bi bio reprezent svih građana u BIH. Nažalost, to je činjenica o kojoj Međunarodna zajednica šuti, a ako hoćemo da imamo demokratiju u BIH, onda moramo imati bodovni sistem parlamenta, uz donji dio parlamenta u kojim se predstavljaju svi građani”, zaključio je Semir Efendić.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.