Bečarević: Neće moći Dragane Čoviću!

od Press Služba SBiH
Bečarević: Neće moći Dragane Čoviću!

Poštovani gdine Čoviću, pročitao sam Vaš intervju pod naslovom “Južna interkonekcija je naš strateški interes” sa izrazitim interesovanjem, jer sam na trenutak pomislio da ste napokon shvatili da se posvojna zamjenica “naš” odnosi na opće dobro, navodi se u uvodu saopćenja predsjednika Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Almira Bečarevića.

“Međutim, čitalac intervjua može nedvojbeno utvrditi da je Vaše shvatanje riječi takvo da je “naš” samo i isključivo u kontekstu teze “biće naše”, i to kako ja to odredim na nacionalnoj osnovi. Da pojasnim:

Kada kažete “pogotovo što taj krak dolazi preko Hrvatske” i da se “mora realno sagledati interes hrvatskog naroda u BiH”, logično se postavlja pitanje da li onda trebamo realno sagledati i interese srpskog naroda u BiH, jer postojeći gasovod dolazi preko Srbije. Kada pogledamo Vašu postavku interesa srpskog i hrvatskog(a) naroda, naredno logično pitanje je, a gdje je interes bošnjačkog naroda? Očigledno, osovini Čović-Dodik taj interes je nebitan, jer nacionalni torovi susjednih zemalja Vama određuju nacionalni interes nad gasovodom”, dodaje Bečarević.

Kada kažete, dodaje Bečarević, “s obzirom na to da ovaj plinovod prolazi kroz područja u kojima dominantno žive Hrvati – zapadnu Hercegovinu, Hercegbosansku županiju, pa i dio HNK i središnje Bosne…” nameće se naredno pitanje kako Vi to gledate na dominantnost jednog naroda u četiri (4) kantona, a koja se (valjda slučajno) poklapaju sa teritorijom Herceg Bosne.

“Sada da sagledamo dominantnost na drugi način: U Federaciji BiH živi cca 20% Hrvata i cca 75% Bošnjaka. Obzirom da gasovod prolazi preko teritorije FBIH i treba biti priključen na postojeći gasovod, da li smatrate da je (pak) prioritetno ovo interes bošnjačkog naroda? Sva četiri (4) kantona koja su nabrojana nemaju uopće distributivne gasne mreže i neki od njih neće je niti imati za 10 godina, a sva potrošnja gasa je koncentrisana u ZE-DO Kantonu i Kantonu Sarajevo u kojem, opet riječ dominantno, žive Bošnjaci i logično je da se ovakav

investicioni projekat fokusira na izgledne i izvjesne potrošače prirodnog gasa, a sve radi povrata investicije.

Ne obezbjeđuje povrat investicije nacionalnost već potrošači gasa. Pored toga, tri (3) kantona (bez središnje Bosne) imaju stanovnika kao sam grad Sarajevo, pa je logično pitanje na koji konzum u gasu računate, a posebno iz razloga što u Sarajevu ima 72.000 individualnih priključaka i 52.000 stanova koji se griju preko daljinskog grijanja-Toplane. Ovo je 124.000 stambenih jedinica koje imaju mogućnost korištenja gasa ili se griju na prirodni gas, što u ova tri (3) kantona neće biti niti za 1000 godina. Jedino preko potrošnje i priključaka se “dokazuje” termin dominantnost, kojeg toliko ljubite, a ne kojom teritorijom prolazi gasovod, jer ako neko živi većinski na određenoj teritoriji, ne znači da polaže razlučno pravo na tu infrastrukturu. Da uprostim do kraja, ako dalekovodi prelaze preko ova tri (3) kantona, gdje dominantno žive Hrvati, ne znači da je Vaš nacionalni interes taj kabl na dalekovodu.

Gdine Čoviću, u zadnje vrijeme sa gađenjem čitam ono što izjavljujete, jer nikad niti jedan Bošnjak nije govorio o dominantnom teritoriju jednog naroda, a Vi kada govorite zaboravite da predstavljate cca 15% jednog naroda u BiH i cca 20% u FBIH. Postavka “dominantnog” dugoročno ide na vašu štetu, ali to Vi birate u narativu. Kad bi primjenili Vašu logiku, sve investicije u BIH bi trebale biti od interesa za Bošnjake, jer nas ima cca 55%, a za nivo FBIH i da ne govorim. Ujedno, zdušno koristite benefite vlasti i to trećinu na nivou BIH i cca 50% u FBIH”, istakao je Bečarević i dodao:

“To što Vi želite da energetski zaokružite teritoriju tzv. Herceg Bosne je zanimljiva postavka, ali ja se nadam da toliko izdajnika nema u mom narodu. 15 godina radim na projektu Južne interkonekcije i nikad nisam razmišljao “čijom” teritorijom prolazi gasovod i od kuda dolazi, jer cijenim da je projekat za dobrobit i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vi sada to svodite na nacionalni interes, što je sa aspekta investicije nepoznat primjer u svijetu i glogov kolac u ovaj projekat.

Skinuli ste onu socijalističku odoru kada je sve bilo NAŠE i obukli nacionalističku, kada je “naše” samo ono što proizilazi iz nacionalnog tora, a drugom po principu šta ostane. Osovina Čović-Dodik koju ste napravili je takva da Bošnjacima treba da ostanu koske. Možda Vam neko treba NAŠKI saopćiti da NEĆE MOĆI!”.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.