Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH): Bitno je biti na pravoj strani historije

od Press Služba SBiH
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH): Bitno je biti na pravoj strani historije

U ranim jutarnjim satima potvrđen je gospodin Vukoja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naglašavamo “potvrđen” jer mogućnosti izbora nije bilo. Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije mogao birati, kako to nalaže član VI. Ustava Bosne i Hercegovine, već je to uradila radno tijelo pod vrlo sumnjivim okolnostima. To nije dobro, naročito za federalnu demokratiju i budućnost Bosne i Hercegovine.

Zastupnici Kluba SBiH su aktivno učestvovali u sinoćnjim raspravama, i to prije svega kako bi pokazali proceduralne manjkavosti procesa izbora, ali svakako i apelovali na kolege iz većine da svojim glasom ne potvrđuju navedeno. Pritom su se naglašavale preporuke članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine – gospodina Bećirovića i gospodina Komšića, kao i mišljenje pravnog eksperta, njegove ekselencije, gospodina Arnauta. Minimalan broj kolega je poslušao navedeno tako da je na kraju gospodin Vukoja potvrđen, a ne izabran, sa 51 glas za.

Zastupnici SBiH, Admir Čavalić, Safet Omerović, Edina Gabela i Haris Silajdžić su glasali protiv. Ovim je Klub SBiH ostao principijelan svemu što je javno zagovarao u posljednjih dvije godine. Kada smo bili dio većine bili smo protiv liste sa jednim kandidatom, te smo također u opoziciji potvrdili navedeno. Mandati budu i prođu. Politika je varljiva. Država Bosna i Hercegovina treba da ostaje i naša je dužnost da je našim radom u parlamentu branimo i jačamo. Na kraju, iako nismo uspjeli zaustaviti neustavni proces izbora sudije, bitno je navesti da smo bili na pravoj strani historije.

Press služba SBiH

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.