Stranka za BiH Srebrenica o smjeni Fejzića: Posljednju etapu genocida gledamo uživo

od Press Služba SBiH
Stranka za BiH Srebrenica o smjeni Fejzića: Posljednju etapu genocida gledamo uživo

Smjena zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdije Fejzića nije samo uobičajeno političko nadmudrivanje ili promjena skupštinske većine, već je posljedica etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima, saopćio je Općinski savjet Stranke za BiH u Srebrenici.

– Proces etničkog čišćenja i genocida nad Bošnjacima ne završava se fizičkim uništenjem ili protjerivanjem jednog naroda već sveukupnom dominacijom nad svim sferama tog naroda pa i političkom. Ovu posljednju etapu gledamo uživo. To smo već ranije vidjeli kada su Srbi izabrali predsjedavajućeg Skupštine općine Srebrenica mimo volje Bošnjaka, sada to vidimo i za smjenu zamjenika načelnika općine Srebrenica. Ovdje se ne radi o stranačkoj pripadnosti jer istu sudbinu bi dočekao i kadar iz SBiH-a ili bilo koji drugi probosanski orijentisan politički subjekt ili pojedinac – saopćili su.

Dodaju da ovaj proces dominacije jednog naroda nad drugim nije samo ograničen na lokalnu samoupravu već i šire.

– Na nivou entiteta politička moć Bošnjaka svedena je na ustavni minimum u Narodnoj skupštini, dok u Vijeću naroda RS-a prva instanca zaštite vitalnog nacionalnog interesa predata je SNSD-u i ovisi od 2/3 većine u Klubu Bošnjaka. Jedino autohtono ustavno djelovanje koje je preostalo jeste da Bošnjaci kao narod mogu odlučiti da li će ili neće podržati određene izmjene Ustava RS-a. Sve ostalo možete ostvariti samo ukoliko ste Bošnjak po mjeri i izboru SNSD-a i Milorada Dodika – ističu.

Navode da se nadaju da će ovaj događaj, ali i proces zabranjivanja obilježavanja državnog praznika Dana državnosti BiH upaliti alarme u međunarodnoj zajednici, posebno u OHR-u, na stanje Bošnjaka u manjem bh. entitetu.

– Da pored uobičajenog izražavanja zabrinutosti za stanje u RS-u, a konkretnog djelovanja na Ustav FBiH se konačno počne djelovati i na Ustav RS-a s ciljem osiguranja ravnopravnosti naroda u ovom manjem bh. entitetu. Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Srebrenica će u narednom periodu predložiti kako političke tako i pravne korake, te pozivamo sve probosanske stranke da zajedničkim snagama se odupremo ovom, još jednim u nizu, bestijalnom napadu na Bošnjake, a samim time i na državu Bosnu i Hercegovinu – saopćili su i dodali:

– Ukoliko želimo da Bošnjaci opstanu na području entiteta RS, onda je potrebno da ojačamo izborni kapacitet Bošnjaka kroz izmjene Izbornog Zakona koje će omogućiti onima koji su živjeli na teritoriji entiteta RS 1991. godine da glasaju za te općine. Svi oni koji budu učestvovali u izmjenama Izbornog zakona, a da prethodno ne osiguraju ovo za entitet RS stavit će pečat na potpuno istrebljenje Bošnjaka iz ovog entiteta.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.