Predsjedništvo SBiH: “Trojku” smo upozorili kako će završiti politički brak sa Dodikom, neka preuzmu odgovornost i odstupe s pozicija

od Press Služba SBiH
Predsjedništvo SBiH: “Trojku” smo upozorili kako će završiti politički brak sa Dodikom, neka preuzmu odgovornost i odstupe s pozicija

Presjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu zasjedalo je u petak, 06. oktobra u Sarajevu. Između ostalih tačaka dnevnog reda razmatrana je politička situacija u BiH, od državnog, preko entitetskog do kantonalnog nivoa vlasti gdje je usvojen niz zaključaka.

– Stranka za BiH poziva Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i resornog ministra Selvida Hurtića da hitno reaguju na neovlašteno postupanje bivših agentica BiH u Strazburu koje su bez odluka nadležnog ministarstva i Vijeća ministara BiH uputile žalbu na historijsku presudu Evropskog suda za ljudska prava, u Bosni i Hercegovini, presudu u predmetu Kovačević. Ukoliko se u najskorijem roku to ne desi smatrat ćemo da su institucije BiH kidnapovane.

– Podsjećamo javnost kao i predstavnike Trojke da smo ih na vrijeme upozorili kako će završiti politički brak sa Miloradom Dodikom. Megalomanski zahtjevi na štetu države i blokada rada vlasti desile su se i prije nego smo očekivali. Neka preuzmu odgovornost za ovo što su napravili sa Dodikom i odstupe sa pozicija kako su obećali u vrijeme sklapanja šareno – crne koalicije.

– Dajemo punu podršku Klubu Bošnjaka u Domu naroda PSBiH da spriječi donošenje zakona štetnih za državu, posebno Izbornog zakona, Zakona o ustavnom sudu i državnoj imovini, kao i ostalih koji su protiv interesa države koristeći sve ustavne i poslovničke mogućnosti koje imaju na raspolaganju.

– Pozivamo Vladu Federacije BiH da hitno prestane sa praksom zaduživanja i guranja u dužničko ropstvo građana Federacije, te da se posveti realizaciji započetih razvojnih projekata u oblasti energetike i saobraćaja, prije svega zamjenskog Bloka 7 u TE Tuzla, umjesto prijetnji građanima da cijena električne energije mora poskupiti.

– U vezi sa izjavama američkog ambasadora u BiH Michaela Marphyja kojima je komentarisao stav Stranke za BiH vezan za presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, pozivamo SAD da u punom kapacitetu podrže realizaciju ove presude, što će biti najbolja i najkonkretnija podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Aprilski paket protiv kojeg se, u sada već davnoj prošlosti, zalagala SBiH nije rješavao nijedan od ključnih problema za funkcionisanje naše države poput entitetskog glasanja i domova naroda, dok bi realizacija presude u slučaju Kovačević uklonila ove nedemokratske mehanizme blokada kakvi postoje jedino u Bosni i Hercegovini.

– Predsjedništvo SBiH daje punu podršku odluci ministara u Vladi Kantona Sarajevo Almira Bečerevića i Emira Dedovića kao i kantonalnog premijera Nihada Uk-a da ne podnesu ostavku kako bi time omogućili političkim trgovcima u Kantonu Sarajevo da realizuju svoje političke i druge trgovine sa preletačima, samostalnim trgovcima i vlasnicima tašna/mašna stranaka, koju su očito već dogovorili, ali su od bavljenja čistom matematikom zaboravili pročitati Ustav i zakone.

Umjesto bavljenja rekonstrukcijom koja po zakonu ne postoji, Vlada se konačno treba baviti svojim poslom i rješavanjem nagomilanih problema građana za koje niko nema vremena zbog otimačine za direktorske pozicije. Sve dok direktorima, firmama i ustanovama budu upravljale stranke i pojedinci, a ne Vlada i resorna ministarstva, grad će biti prljav, zdravstvene usluge će biti noćna mora pacijenata, sigurnost građana će biti ugrožena, a jedino što će se tražiti od građana je da sve to plaćaju više- saopćeno je iz Stranke za BiH.

Press SBiH

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.