Delegacija SBiH u posjeti povratniku Omeroviću: Ovaj događaj poraz je evropskih vrijednosti 

od Press Služba SBiH
Delegacija SBiH u posjeti povratniku Omeroviću: Ovaj događaj poraz je evropskih vrijednosti 

 

Delegacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koju je predvodio Džemal Smajić, sekretar Stranke koji je i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, zajedno sa potpredsjednicom SBiH Begijom Smajić i Farukom Džozićem članom SBiH, danas su u Srebrenici posjetili porodicu povratnika Mirsada Omerovića, kojeg je sinoć privela policija Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

 

Naime, Omerović je priveden zbog negodovanja koje je izrazio povodom koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici. Omerović je danas pušten iz pritvora jer nije bilo elemenata za njegovo zadržavanje.

 

Nedopustivo je, istakao je Smajić, da se zbog pisane riječi kojom se kritikuje javni događaj, povratnici privode i zadržavaju u pritvoru u manjem bh. entitetu RS.

 

“To radi Policija Republike Srpske koja je osuđena za genocid u Srebrenici u kojoj danas privodi one koji su preživjeli taj isti genocid.

U isto vrijeme, predsjednik manjeg bh. entiteta negira i psuje genocid čime ponižava, ne samo Bošnjake, nego i cijelu međunarodnu zajednicu. Dodik nije kažnjen, niti zakonski odgovara za rušenje Ustava BiH, nego je zatvoren Mirsad Omerović, koji je preživio genocid, te je bio zarobljenik logora u Šljivovici u kojem je proveo više od 8 mjeseci. Mirsad Omerović je povratnik koji se bori za dostojanstvo i vjeruje u multietničku Bosnu i Hercegovinu na svakom njenom pedlju. Ovaj događaj je poraz evropskih vrijednosti, poništavanje Povelje UN-a o ljudskim pravima, kao i Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama“, podcrtao je Smajić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.