Efendić: Aktivnosti Rs su državni udar, u odbranu države moramo ustati na noge!

od Press Služba SBiH
Efendić: Aktivnosti Rs su državni udar, u odbranu države moramo ustati na noge!

Donošenjem odluka kojima se negira nadležnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sprječava objavljivanje odluka Visokog predstavnika u BiH su aktivnosti koje nesumnjivo predstavljaju državni udar, izjavio je predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić.

Efendić je kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi ” Na državni udar državotvorni odgovor“, upozorio da se onii koji rade protiv države moraju na vrijeme zaustaviti, jer je država dovedena u opasnost.

“Nalazimo se skoro 30 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojima naša država živi po Ustavu potpisanom i parafiranom u okolnostima rata. Nije niko očekivao da će tako dugo trajati jedan sporazum, svi su očekivali da on služi završetku rata, a nakon toga uspostavljanju funkcionalnih institucija države Bosne i Hercegovine, što se nažalost nije desilo.

Radi se o tome da su snage koje su izvršile agresiju na BiH svoj posao nastavile u svim ovim godinama nakon agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, i da mi danas u 2023.godini zasigurno djelovanjem institucija entiteta Republika srpska, donošenjem odluka kojima se negira nadležnost Ustavnog suda BiH, sprječava objavljivanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. To su aktivnosti koje nesumnjivo predstavljaju državni udar. On traje jako drugo i na neki način nije akutan, on je hroničan”, kazao je Efendić.

Ukazao je da je od velike važnosti odgovoriti na pitanje zašto je ovakva paraliza institucija Bosne i Hercegovine koje ne mogu da reaguju i zašto idemo u jednu vrstu sunovrata koji je potpuna razgradnja države koji ako se na vrijeme ne zaustavi sigurno je da prijeti i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji.

“Mi smo se naslušali priča kako je 20. vijek bio vijek ratova, kako ih u 21.vijeku neće biti, ali naša stvarnost demantije to neprekidno i evo i dan danas ali i cijeli 21.vijek ne prestaju ratovi širom svijeta.

Napad na Ustav je prvi, a uvijek on rezultira poremećajem svake moguće i sigurnosne situacije”, naveo je Efendić.

Predsjednik Stranke za BiH osvrnuo se na to kako se došlo do ove paralize institucija.

“Po mom mišljenju do toga se došlo jednim pogrešnim procesom i načinom vođenja reformi u Bosni i Hercegovini gdje ogromnu ulogu ima međunarodna zajednica. Dakle, u BiH postoji srpska politika koja sama sebe tako definiše, i njen interes je odvajanje entiteta Republika srpska od Bosne i Hercegovine.

Ona sve čini da oslabi BiH, sve čini da entitet jedan u BiH učini što više državom sa što više državnih prerogativa i ta politika djeluje kroz institucije entiteta Rs u potpunosti i u onoj mjeri u kojoj se dozvoli kroz institucije BiH.

Zatim postoji nešto što se zove hrvatska politika, iza koje stoji jedna nevladina organizacija, Hrvatsko narodni sabor, koji djeluje na temeljima Herceg-Bosne koja je presuđena u haškom tribunalu kao udruženi zločinački poduhvat. Te dvije politike u potpunosti su ovladale sistemom institucija Bosne i Hercegovine.

Ovladale su zato što je dozvoljeno jedno neustavno, nezakonito pravilo i uvođenja tzv.pariteta u BiH. Zahvaljujući tome svi ključni segmenti i sektori djelovanja države su paralizirani”, ukazao je Efendić.

Podcrtao je i da je rad ključnih institucija u zemlji, poput Oružanih snaga, sigurnosnih agencija, pravosudnih institucija, ali i funkcioniranja države kroz porez i ekonomije, pod kontrolom tih politika koje rade protiv države.

“Naše odbrambene snage strukturirane su tako da one ne mogu učiniti ništa, ili mogu vrlo malo i zbog tog malo često čujemo Milorada Dodika kako se on zalaže za potpunu demilitarizaciju BiH. A, neko ko nema nikakvu odbrambenu moć on je u velikoj opasnosti, njega će prvog napasti. Zato u svijetu balans vojne moći najviše može da čuva mir. Odbrambena moć BiH je vrlo oslabljenja.

Reformom oružanih snaga koje smo mi dobili, vrlo je upitno da li može da brani Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Efendić.

Druga oblast je, dodao je, oblast sigurnosti policijskih agencija.

“Sve policijske agencije vode anti-BiH politiku. Na čelu SIPA-e ne biste trebali imati čovjeka koji provodi politiku SNSD-a.  Kako ćemo očekivati da SIPA djeluje kad je Dodik postavio?”, pita se Efendić.

Ističe, zatim, da je jedan od razloga koji je doveo do trenutne situacije i pravosuđe koje je struktuirano tako da je najbliži saradnik Dodika Milan Tegeltija, koji je godinama bio prvi čovjek pravosuđa, instalirao u pravosuđe ljude koji ne mogu čuvati pravni sistem BiH.

Isto tako, smatra i da je oslabljena ekonomija rezultirala trenutnim zbivanjima. Nužno je kako je kazao, vraćanje antibosanskih politika u mjeru, kojima je dato “previše”.

„Mi se nekako u BiH kasno palimo. Bolje je da na vrijeme shvatimo u kakvoj se opasnosti nalazimo, a ne da, uglavnom kako nas historija uči tek kada postane najopasnije mi postanemo najbolji, tek se tada organizujemo. Mislim da se polahko približava vrijeme da se u odbranu države mora ustati na

noge i da se ovim rušiocima države mora odlučno reči ne, zaustaviti sve ono što oni rade.

Ovo što plaćamo je najveća moguća cijena, ne smijemo više stajati skrštenih ruku”, poručio je Efendić.

“Sve smo mi ovo zaslužili lošim politikama koje smo vodili, vrijeme je da se one promijene. To je kraj kompromisima na štetu države”, izričit je bio Efendić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.