Admir Čavalić i Safet Omerović uputili u parlamentarnu proceduru izmjenu krivičnog zakona FBiH

od Press Služba SBiH
Admir Čavalić i Safet Omerović uputili u parlamentarnu proceduru izmjenu krivičnog zakona FBiH

Zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić i Safet Omerović,  uputili su u parlamentarnu proceduru izmjene krivičnog zakona FBiH, koje se odnose na vožnju pod uticajem alkohola.

Izmjena se odnosi na član 333. :  Ko pod uticajem alkohola ili drugih omamljujućih sredstava upravlja prijevoznim sredstvom, iako je zbog toga očito nesposoban za sigurnu vožnju i time tako ugrozi javni promet na putevima da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Predložena izmjena se odnosi na povećanje kazne, pa bi tako dio koji glasi: kazniti će se kaznom zatvora do tri godine, bio izmijenjen: kazniti će se kaznom zatvora do deset godina. 
Nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj je Armin Berberović udario tri pješakinje ubivši mladu doktoricu Azru Spahić, vozeći bez položenog vozačkog ispita, sa 0.41 promila alkohola u krvi,  Admir Čavalić i Safet Omerović smatraju da je potrebno preventivno djelovati kroz izmjenu krivičnog zakona i to sa fokusom na kažnjavanje vožnje u alkoholiziranom stanju.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.