Zastupnica SBiH Admela Hodžić predložila da Kanton Sarajevo ima svoju tvornicu vode

od Press Služba SBiH
Zastupnica SBiH Admela Hodžić predložila da Kanton Sarajevo ima svoju tvornicu vode

Zastupnica SBiH-a u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić predložila je kantonalnoj vlasti da razmotri izgradnju tvornice vode. Obrazložila je zašto smatra da je potrebno razmotriti ovaj prijedlog.

Napomenula je da je Kanton Sarajevo započeo s projektom izgradnje tvornice peleta, a za šta smatra da može biti i način za izgradnju tvornice vode koja će biti u vlasništvu Kantona Sarajevo.

“Nije nam potrebno novo poskupljenje vode da krenemo u ovom smjeru. Dovoljno je samo da gledamo realne činjenice, odnosno sredstva koja se iz budžeta Kantona Sarajevo godišnje potroše samo na vodu i razne napitke”, ukazala je Hodžić.

Prema njenim riječima, svaki put kada na red dođe izvještaj preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), suočavamo se sa činjenicom da su gubici vode u sistemu enormni, kao i troškovi koji se moraju ubuduće uračunati u cijenu vode kako bi gubici ovog preduzeća bili niži.

Prethodno istaknuto je za nju još jedan razlog da bi se, kako je naglasila, enormni nedostaci prekomjernog broja radnika i gubitak u vodovodnoj mreži mogli namiriti komercijalnom proizvodnjom i prodajom vode.

“Tako bi se cijene vode za građane uvijek mogle držati stabilnima i čak dostupnima bez naknade za one koji žive na rubu egzistencije. Barem 10 KM troškova vode mogli bi imati besplatno, što je ujedno jedan humani čin cjelokupne zajednice”, dodaje.

Smatra da se socijalno najugroženijima može osigurati besplatna voda, i to, kako je navela, komercijalnom prodajom različitih pakovanja vode. Hodžić tvrdi da postoje daleko bolji uslovi za tvornicu vode, nego za tvornicu peleta.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.