Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa najviše glasova usvojio zaključak Stranke za BiH i NES-a o izmjenama Ustava 

od Press Služba SBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa najviše glasova usvojio zaključak Stranke za BiH i NES-a o izmjenama Ustava 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je na jučerašnjoj sjednici zaključak Stranke za Bosni i Hercegovinu (SBiH) i Narodnog evropskog saveza (NES) kojim se zadužuje Ustavna komisija da inicira izmjenu Ustava FBiH.

Blok stranaka SBiH-a i NES-a traži da su za izbor Vlade Federacije BiH dovoljna dva potpisa – predsjednika i jednog od potpredsjednika većeg bh. entiteta. Ovim zaključkom bi se, dakle, omogućilo imenovanje Vlade FBiH, trajno ustavno rješenje u ovom segmentu.

Za zaključak su glasala 63 zastupnika. Četiri zastupnika su bila “suzdržana”, dok su zastupnici HDZ-a, njih 13 glasali “protiv”. Rok prema kojem je Ustavna komisija obavezna da inicira proces izmjene Ustava je 15 dana.

Inače, zaključak SBiH-a i NES-a dobio je najviše glasova na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH. Na višesatnoj sjednici usvojeno je još nekoliko zaključaka, , tzv. Osmorke i HDZ-a a među njima deklaraciju SDA.

“ Predlažemo zaključak da Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaduži Ustavnu komisiju da u skladu s propisanom nadležnošću u članu 57. Poslovnika Predstavničkog doma, u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i/ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine od strane visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine” – navedeno je u dokumentu, te se dodaje:

“ Budući da nije izvršeno imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na način i u roku koji je propisan članom IV.B.5. stav (1) Ustava FBiHe, te zbog očigledne nemogućnosti postizanja saglasnosti za imenovanje, smatramo da se nastala ustavnopravna i politička situacija treba riješiti amandmanima na Ustav Federacije BiH kako bi se postiglo trajno ustavno rješenje koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade FBiH sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”.

U obrazloženju je navedeno da, uzimajući u obzir složenost aktuelnog političkog trenutka i potrebu hitnog djelovanja radi imenovanja i potvrđivanja novog sastava Vlade FiH u skladu s izraženom voljom parlamentarne većine, smatraju da moraju preuzeti odgovornost, učiniti dodatni napor i iskoristiti mogućnost da u skladu s članom VIII.1. stav (1) Ustava FBiH usaglase, predlože i u poslovničkoj proceduri rasprave i usvoje neophodne amandmane kojima će se postići efikasnost, funkcionalnost i harmoniziranost ustavnog sistema.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma PDPFBiH koju je vodila dopredsjedavajuća Edina Gabela (SBiH) održana je da bi se ispoštovao Ustavom FBiH zagarantovan rok, koji je istekao sinoć u ponoć, za formiranje Vlade FBiH.

Naime, nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela Odluku o imenovanju Vlade FBiH 30. marta, na tu odluku dao je saglasnost potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, dok svoj potpis nije dao potpredsjednik Refik Lendo. Na osnovu toga, odnosno bez saglasnosti drugog potpredsjednika, a u skladu sa Ustavom FBiH, ta Odluka se nije mogla poslati Predstavničkom domu na potvrđivanje, te Vlada Federacije nije imenovana u predviđenom roku.

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.