Stranka za BiH: Dvojica zastupnika u TK su ishistreno donijeli odluku o saradnji s DF-om

od root
Stranka za BiH: Dvojica zastupnika u TK su ishistreno donijeli odluku o saradnji s DF-om

Stranka za BiH saopćila je danas da njeni organi nisu donijeli odluku o potpisivanju sporazuma sa DF-om u Tuzlanskom kantonu.

“U vezi sa informacijom da je Stranka za Bosnu i Hercegovinu u Tuzlanskom kantonu potpisala sporazum o saradnji sa DF-om i ulasku u skupštinsku većinu prikupljenu kupovinom skupštinskih zastupnika iz PDA, obavještavamo javnost da organi Stranke nisu donijeli takvu odluku”, navodi se.

Dalje ističu da je Predsjedništvo SBiH na sjednici održanoj 9. novembra donijelo Zaključak kojim ovlašćuje Kantonalno vijeće SBiH Tuzlanskog kantona da donese odluku o djelovanju stranke u ovom kantonu prilikom formiranja izvršne vlasti, ali takva odluka još nije donesena.

“Ovdje se radi o ishitrenom potezu dvojice skupštinskih zastupnika iz Živinica o čijem daljem statusu nakon navedenog postupanja će odluku donijeti organi Stranke u narednim danima”, zaključeno je.

Podsjetimo, dvojica zastupnika Stranke za BiH (SBiH) u Skupštini Tuzlanskog kantona potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju sa Demokratskom frontom (DF). Sada je otvorena opcija i za koaliranje sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Asmir Hasić i Emir Salihović zastupnici su SBiH u Skupštini Tuzlanskog kantona, a danas su potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju sa DF-om u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je Hasić, istaknuvši da su za ovaj potez dobili odobrenje vrha SBiH na sjednici predsjedništva.

Nama je vrh stranke na sjednici predsjedništva dao odobrenje za koaliranje sa bilo kim ko ima dobar program za građane Tuzlanskog kantona. Mi smo otvorili razgovore s DF-om, sa kojim se slažemo u mnogo stvari, a imamo i zajedničke ciljeve. Nije nam stalo do pozicija, već do programskih ciljeva. Nakon nekoliko sastanaka došli smo do potpisivanja sporazuma o zajedničkom djelovanju u Skupštini TK, bilo da djelujemo u poziciji ili opoziciji”, kazao nam je Hasić.

Inače, DF se već nalazi u koaliciji sa SDA-om u Tuzlanskom kantonu, gdje su zvanično oformili skupštinsku većinu. U njoj bi se izvjesno trebale naći i Socijaldemokrate BiH, a tu su zvanično još i dva zastupnika Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji su se odmetnuli od Pokreta demokratske akcije (PDA) te su svoje djelovanje u Kantonalnoj skupštini nastavili u svojstvu samostalnih zastupnika.

“Mi ćemo ići u vlast ako nam nosilac aktivnosti, u ovom slučaju SDA, ponudi dobar program”, dodao je Hasić.

Inače, Hasić je kandidat za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka, a u žrijebu se nalazi sa SDA-ovim zastupnikom Damirom Šišićem. Oni imaju podjednak broj glasova, odnosno po četiri.

Šišić je imao mogućnost direktnog ulaska u Dom naroda, shodno broju zastupnika koje SDA ima u Klubu Bošnjaka Skupštine TK. Međutim, do toga nije došlo, jer je jedan zastupnik glasao suprotno odluci stranke.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.