Održana sjednica Predsjedništva SBiH: Prihvaćen koalicioni sporazum sa NES-om, pristupit će se razgovorima o programu sa strankama Trojke

od root
Održana sjednica Predsjedništva SBiH: Prihvaćen koalicioni sporazum sa NES-om, pristupit će se razgovorima o programu sa strankama Trojke

Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održalo je sjednicu na kojoj je analiziralo rezultate Općih izbora održanih 2. oktobra ove godine. Donesena je i odluka o nastupu SBiH u narednom periodu kada je u pitanju formiranje vlasti na svim nivoima.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da se prvi usvojeni zaključak na sjednici tiče sporazuma s Narodnim evropskim savezom (NES).

“Na sjednici je usvojena Odluka o potpisivanju koalicionog sporazuma sa NES-om. Ranije smo najavili tu saradnju, ali je Predsjedništvo odobrilo akt, kojim SBiH i NES ulaze u jednu vrstu paketa u naredne četiri godine na svim nivoima, gdje ćemo zajednički kao jedan blok nastupati u razgovorima sa drugim strankama, na nivou Parlamenta Federacije BiH i na ostalim nivoima gdje se preklapa naše prisustvo u zakonodavnim organima”, istakao je Efendić.
Drugi zaključak vezan je za eventualnu koaliciju SBiH sa strankama koje su u kandidaturi za Predsjedništvo BiH podržale Denisa Bećirovića.

“Razgovarao sam sa Nerminom Nikšićem i izrazili smo spremnost da učestvujemo u razgovorima o saradnji na bazi programa. Uslov za realizaciju te saradnje jeste usaglašavanje zajedničkog programa djelovanja naveo je Efendić.
“Mi smo kao Predsjedništvo odlučili da prihvatimo ovaj inicijalni sporazum koji još nije koalicija, a da bi to bila koalicija ona mora imati svoj program, koji još nemamo. Insistirat ćemo da se u tom zajednčkom dokumentu nađu svi dijelovi našeg izbornog programa. To su infrastrukturna ulaganja, ulaganja u energetskom sektoru…
Dio toga je završetak započetih projekata i izgradnja novih kapaciteta kojima bismo stekli energetsku stabilnost i neovisnost. Tu je i bolje cestovno povezivanje Tuzle i Sarajeva, Sarajeva i Bihaća preko Travnika, brza cesta prema Goraždu, toplovod Sarajevo – Kakanj,” itd. naveo je Efendić.

Kazao je i da će Stranka za BiH insistirati da se Demokratska fronta (DF), s kojima već imaju načelno dogovorenu saradnju, pridruži ovim razgovorima.

“Smatramo da nema razloga da i ta stranka se ne nađe u ovim razgovorima. Obavit ćemo s njima razgovore. Ukoliko se i DF pridruži, imali bismo dovoljno glasova za uspostavu vlasti na nivou FBiH i većini kantona”, rekao je.
Podcrtao je da će popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH odrediti put uspostave vlasti, te istakao da je Stranka za BiH parlamentarna na nivou četiri kantona.

Kada je riječ o SDA, Efendić je kazao da SBiH kao stranka ne bi podržala da SDA nastavi voditi procese u FBiH.
Dodao je da će u konačnici na proces konstituisanja izvršne vlasti u Federaciji BiH ključno utjecati izbor delegata u Domu naroda koji se biraju tajnim glasanjem u kantonalnim skupštinama, te je zbog toga još nezahvalno govoriti kako će u konačnici izgledati izvršna vlast u Federaciji BiH.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.