Zlatko Hadžidedić: Milanovićev dolazak i boravak u našoj zemlji, mimo poziva njenog Predsjedništva, predstavlja direktan čin agresije na Bosnu i Hercegovinu

od root
Zlatko Hadžidedić: Milanovićev dolazak i boravak u našoj zemlji, mimo poziva njenog Predsjedništva, predstavlja direktan čin agresije na Bosnu i Hercegovinu

Prof. Zlatko Hadžidedić, nosioc liste Stranke za BiH za Parlament BiH prokomentirao je dolazak Predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u Jajce, i izjave koje je tom prilikom dao.

“O Milanovićevim izjavama ne vrijedi trošiti riječi, to nije slučaj za političku, nego psihijatrijsku analizu. Međutim, postavlja se pitanje njegovog dolaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine. Da li je boravio u zvaničnoj ili privatnoj posjeti našoj zemlji? U zvaničnu posjetu bi mogao da dođe isključivo na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U tom slučaju, o njegovoj posjeti bi trebalo da su obavještene sigurnosne agencije ove države, koje bi se postarale za njegovu fizičku sigurnost, i ta posjeta bi trebalo da se odvija po predviđenom protokolu koji određuje zemlja-domaćin. Koliko možemo vidjeti, ništa od ovoga nije bio slučaj. Da je bio pozvan, tokom njegove posjete bi uz njega trebalo da budu članovi Predsjedništva BiH. A nisu bili. Da je bio pozvan, prema protokolu bi se obratio u okviru unaprijed dogovorenih tema, i ne bi mogao davati izjave u kojima dovodi u pitanje suverentitet Bosne i Hercegovine, proglašavajući Jajce “hrvatskim gradom” – kazao je Hadžidedić.

Da je boravio u privatnoj posjeti, kao običan građanin susjedne države, onda ne bi imao pravo da daje bilo kakve političke izjave, a pogotovo ne one u kojima dovodi u pitanje suverenitet države u koju je došao, istakao je Hadžidedić.

“ Ovako, sam njegov dolazak i boravak u našoj zemlji, mimo poziva njenog Predsjedništva, predstavlja direktan čin agresije na Bosnu i Hercegovinu.  A Milanović se pobrinuo da agresiju koju je izvršio svojim dolaskom i boravkom na teritoriji Bosne i Hercegovine učini još brutalnijom, direktno negirajući njen suverenitet pomenutim izjavama. Kakva je trebalo da bude reakcija institucija Bosne i Hercegovine na ovaj akt agresije susjedne države? U bilo kojoj državi na svijetu, predsjednik države koji bi se usudio da izvrši ovakav čin agresije na susjednu državu bio bi smjesta uhapšen od strane sigurnosnih agencija države na koju je izvršena agresija, a zatim sproveden do granice i protjeran, a trajno bi mu bilo otkazano gostoprimstvo i zabranjen bilo kakav budući ulazak na njenu teritoriju. Zašto se to nije dogodilo u Bosni i Hercegovini ovom prilikom? Odgovor je vrlo jednostavan: institucije Bosne i Hercegovine, na čelu sa njenim Predsjedništvom, ne samo da nemaju suverenu kontrolu nad teritorijom ove države, nego su se čak i odrekle same ideje o suverenitetu, i ne smatraju da su zadužene da ovu teritoriju i građane ove države štite od akata agresije, koji očito mogu biti izvršeni od strane bilo kojeg stranog faktora bez ikakvih pravnih, političkih i diplomatskih posljedica „ – naveo je Hadžidedić.

S obzirom na specifičnu ulogu koju u odbrani suvereniteta Bosne i Hercegovine treba da ima Visoki predstavnik, postavlja se pitanje zašto je izostala i njegova reakcija, ističe Hadžidedić.

I tu je, podcrtava, odgovor veoma jednostavan: sadašnji Visoki predstavnik, Christian Schmidt, već mjesecima je saučesnik u Milanovićevim napadima na suverenitet Bosne i Hercegovine i pokušajima da se njena ustavna struktura izmijeni u skladu sa željama Hrvatske, koja želi da putem izmjena ovdašnjeg Izbornog zakona stekne svog “predstavnika” u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

“ Stoga, zapravo, ne predstavlja nikakvo iznenađenje što se Schmidt nije oglasio u zaštiti suvereniteta Bosne i Hercegovine ni prilikom ovog akta agresije na teritoriju Bosne i Hercegovine koji je izvršio Milanović. Takva situacija nas samo upućuje na zaključak da sa postojećim, dejtonskim sistemom agresija na našu zemlju nikada neće prestati, nego da će se samo pojačavati. Zato je krajnji čas da građani ove države shvate da na predstojećim izborima biraju između opstanka i nestanka, između snaga koje su dosadašnjim djelovanjem pokazale da ne žele Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu, a dejtonska Bosna i Hercegovina to nije i ne može biti, i snaga koje žele da Bosna i Hercegovina bude kao i sve druge suverene države, država na čijoj teritoriji institucije i agencije stranih država neće imati šta da traže. U svakom slučaju, ukoliko sadašnji saziv Predsjedništva BiH ipak namjerava da radi barem dio posla za koji je zadužen, neophodno je da ispita odgovornost sigurnosnih agencija koje su morale intervenirati i spriječiti neovlašteno djelovanje institucija Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Hercegovine „ – kazao je Hadžidedić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.