Hadžidedić: BiH nema vanjsku politiku niti ljude na vlasti koji znaju da je vode 

od Press Služba SBiH
Hadžidedić: BiH nema vanjsku politiku niti ljude na vlasti koji znaju da je vode 

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ispred Stranke za Bosnu i Hercegovini (SBiH) upozorio je kako Bosna i Hercegovina nema vanjsku politiku niti zna da je vodi, kazavši da se to mora promijeniti.

„ Danas nemamo ama baš ništa, ni trag od vanjske politike, nemamo ni pomisao da bi vanjsku politiku trebalo voditi. Odatle i potreba da Stranka za Bosnu i Hercegovinu uloži tužbu Evropskom sudu pravde protiv Hrvatske, Visokog predstavnika i Evropske unije. Umjesto da Ministarstvo vanjskih poslova učini tako nešto ostavljeno je da to učine građani, a mi smo to u njihovo ime učinili. Ne toliko što smo se nečemu specijalnom nadali od strane tog suda, mada će i taj proces nesumnjivo dati neke svoje rezultate, i Republika Hrvatska će uvidjeti da se ne može baš toliko petljati u unutrašnje poslove BiH, a da prođe nekažnjeno.  Mi smo željeli da pokažemo da se može drugačije, da se može razmišljati o vlastitoj državi i o njenom vanjskom suverenitetu i o tome da ne dozvoljavamo da se bilo ko i bilo kada upliće u naše poslove – rekao je Hadžidedić.

Kazao je kako to više nije samo Hrvatska, tu je i Srbija, a sve zato što BiH i oni koji obnašaju vlast nisu sposobni da vode vanjsku politiku.

„ Osim Hrvatske i Srbije tu je i Evropska komisija i Evropska unija,  dijelove američke administracije, napokon Rusija, evo neki dan imamo i Erdogana koji dođe tu i objašnjava nam šta mi treba u svojoj zemlji da radimo i kako treba da svoju zemlju ustrojimo da bi bila nalik na njegovu ili da bi bila što bliže njegovoj.  Stvorila se jedna atmosfera u kojoj postoji nedostatak svake ideje o suverenitetu i o potrebi da mi upravljamo svojojm državom. Stvorila se atmosfera da mi treba da slušamo. Ko god dođe sa strane mi smo tu da poslušamo. Pa nekad dođe Milanović, nekad Vučić, nekad Erdogan, nekada iz evropske komisije nekada iz Sjedinjenih država, šta god da kažu mi smo tu samo da slušamo – istakao je.

Upozorio je da mi sami moramo da se brinemo i uređujemo svoju državu jer to niko neće uraditi za nas.

„ Prihvatili smo da nas ubijede da smo mi multinacionalna država, drugačija od drugih. E pa, mi nećemo tu drugačiju državu jer nas to vodi direktno u propast. Mi hoćemo da živimo, hoćemo da opstanemo, hoćemo da imamo svoju vlastitu državu i ona može biti samo nacionalna država. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je jedina za sve ove godine pokazala trag svijesti o suverenitetu i o spremnosti da se borimo za ovu državu, a ne da samo slušamo šta nam ko kaže – poručio je Hadžidedić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.