Efendić u Sanskom Mostu: I ovdje možemo napraviti ono što se nalazi 200-300 kilometara odavde. Da budemo kao Slovenija, Austrija…

od root
Efendić u Sanskom Mostu: I ovdje možemo napraviti ono što se nalazi 200-300 kilometara odavde. Da budemo kao Slovenija, Austrija…

U Ključu i Sanskom Mostu jučer je ozvaničen početak predizborne kampanje za Unsko-sanski kanton (USK) gdje su predstavljanji kandidati ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).
Dobrodošlicu članovima i simpatizerima stranke u Ključu zaželio je Fikret Šljivar, šef izbornog štaba SBiH, a skup je svojim prisustvom uveličao predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.
Nakon okupljanja u Ključu kandidati Stranke za BiH za sve nivoe vlasti iz USK predstavljeni su i u Sanskom Mostu.
Prisutnima su se obratili Ermin Karić vijećnik i kandidat za skupštinu kantona u USK, Amir Islamčević, vijećnijk SBiH-a u Sanskom Mostu, Nisvet Jusić nosilac liste iz USK ispred Stranke za BiH, kao i Enes Bajramović koji je nosilac liste za Federalni parlament iz Stranke za BiH-a u USK. Poruke su uputili i nosilac liste za državni pralament ispred Stranke za BiH iz ovog kantona Hamdija Lipovača, te Samra Mehić, ministrica Vade u Vladi USK. Gost skupa bio Ramiz Meša, nosilac liste za Parlament Federacije iz Srednjobosanskog kantona.

Lider Stranke za BiH Efendić osvrnuo na stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Konstatovao je da smo, uprkos herojskoj pobjedi koju su Krajičšnici izborili u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu, za vrijeme agresije na našu zemlju, došli u situaciju „da skoro ne vjerujemo u sebe i svoju budućnost“.

„Nije daleko odavdje Slovenija, Austrija, ti predivno uređeni dijelovi svijeta sa uređenim cestama, dobrim fabrikama, školama, salama za sastanke. Sve je moderno, novo, razvijeno… Pa, jesmo li mi stvarno nesposobni da ne znamo urediti svoj život, prvenstveno ekonomiju koja će omogućiti ljudima dostojno zapolenje, plate kojima će biti zadovoljni i živjeti u svojoj zemlji od koje im ništa na svijetu ne može biti bolje. Našom lošom organizacijom i pristupom državi došli smo do ovoga, da ne vjerujemo više u zemlju i da ne vjerujemo da možemo napraviti bolje. To se desilo zbog naše politike i brojnih spoljnih faktora koji se moraju na vrijeme prepoznati, razumijeti, reagovati kako bi se na najbolji mogući način odgovorilo stanju – rekao je Efendić.

Takvo stanje, kaže, moguće je promijeniti dobrom organizacijom, radom, povjerenjem, međusobnim poštivanjem i uvažavanjem, dodavši da se u to uvjerio kao načelnik sarajevske Općine Novi Grad, koju uspiješno vodi već deset godina i koja je trenutno najrazvijenija općina u Bosni i Hercegovini.

„Uspjeli smo napraviti velike stvari, osigurali smo 10.000 radnih mjesta, od 20.000 zaspolenih na 30.000 zaposlenih doći i preko milijarde investicija. Vrijednost toga što je investirano je veća i od dvije milijarde maraka – kazao je Efendić.
Ističe da je to moguće uraditi na bilo kojem nivou, ali ako se svi počnu, prije svega, baviti ekonomijom.

„Jedna smo od najbogatijih država po izvorima energije, ali ih ne koristimo. Hranu jedemo uvoznu – 80 do 90 posto uvozimo hrane pored ovakve klime koju imamo. Potencijali u turizmu su neizrecivi kao i drugi brojni potencijali koji postoje u našoj zemlji. Zbog naše dezorganiziranosti nismo zadovoljni stanjem u drušvu. Ono se može promijeniti političkom akcijom koja može doći iz pravca jedne političke organizacije. Smatrao da to možemo napraviti sa Strankom za BiH – mišljenja je Efendić, navodeći da „nema sumnje da će se podrška dobiti onog momenta kad se počne raditi”.
Opstrukcija ima uvijek, no, to kaže nije razlog da se stvari pokrenu.

„ Ja sam svjedok na šta sve udari jedan načelnik kada hoće da radi svoj posao. Nikome nisam dao da mi se miješa u posao. Bilo ko da pokuša normalno raditi u našoj državi steći će veliki broj neprijatelja, ući će u brojne probleme. Kao predjednik stranke trudit ću se da, ako se dese naopaki potezi, greške i pogrešni ljudi, da oni ne traju. Može se desiti greška, pogrešan čovjek, pogrešan izbor da počne raditi za sebe a ne za državu, ali nećemo mu dati da traje. U vremenu koje je pred nama širom Bosne i Hercegovine naći ćemo ljude koji će na njabolji mogući način raditi za zemlju i stranku – kazao je Efendić.
Kazao je da samo ime stranke i slogan s kojim ove godine izlazi na izbore „Zajedno ZA jedno“ pokazuje to.

„ Ovo „ZA“ je jedino za šta su građani 1992. godine glasali na referendumu, za cjelovitu, jedinstvenu, demokratsku, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.To su građani izabrali dok ovo poslije, konstitutivni narodi i ova tri suvereniteta, je nešto što ne može funkcionisati. Nigdje na svijetu ne funkcioniše tako. Mi moramo biriti da budemo država kao i sve druge, zemlja u kojoj odučuju svi njeni građani i samo tako će ona moći da funkcioniše. Ne smijemo od toga odustati, nemamo na to pravo – naveo je Efendić.
Dodaje da u toj borbi nismo dovoljno glasni.
„Postalo je normalno u Briselu da BiH ima tri predsjednika. Kada nije kod njih normalno što bi to bilo normalno kod nas. Mi ćemo se zalagati za to da u ovoj zemlji odlučuju svi, po osnovu toga što su građani. Oni trebaju da imaju sva prava moguća koja im i grantuje naš Ustav, etnička, vjerska, i svaka druga…ali nikome pravo ne pripada da odlučuje zato što je pripadnik nekog naroda, pa i ona Čovićeva „da budu Hrvati jednakopravni“. Treba svaki Hrvat da bude jednakopravan sa svakim. Ali, trebamo svi građani Bosne i Hercegovine da smo jednakopravni i tako će ako Bog da jednog dana biti. Uvjeren sam da nas je više takvih koji hoće takvu Bosnu i Hercegovinu nego onih „drugih“ koji bi tu nešto da parčaju, dijele. Borit ćemos se za Bosnu i Hercegovinu koja će biti jedna, jedinstvena u kojoj će odlučivati svi građani BiH. Kad nas bude dovoljno jednog dana će nam biti bolje, samo mora tu akciju neko pokrenuti. Neće ona doći sama od sebe. Imamo ozbiljan ekonomski plan i ako njega provedemo u ovoj zemlji će se živjeti mnogo bolje – poručio je Efendić.

Efendić u Sanskom Mostu: I ovdje možemo napraviti ono što se nalazi 200-300 kilometara odavde. Da budemo kao Slovenija, Austrija…

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.