SBiH pokrenula tužbu protiv Schmidta, Hrvatske i EU

od root
SBiH pokrenula tužbu protiv Schmidta, Hrvatske i EU

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala konferenciju za medije na kojoj je obrazložila razloge podnošenja tužbe, koju je u ime građana Bosne i Hercegovine, podnijela protiv Republike Hrvatske, Evropske unije i Ureda Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) Evropskom sudu pravde.

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, upozorio je da su „građani Bosne i Hercegovine taoci HDZ-a, njihove politike i njihovih zahtijeva, da se putem izbornog zakona izmijeni ustavna struktura BiH i otvore vrata etno teritorijalizaciji ili formiranju trećeg entiteta“.

“Poseban problem je u tome što jedna od članica EU, konkretno Hrvatska vodi snažnu javnu međunarodnu kampanju. U proteklih nekoliko godina to radi u pokušaju da u BiH instalira nešto što oni zovu legitimnim predstavljanjem. To je razlog zbog kojeg je Predsjedništvo stranke za BiH odlučilo da uputi tužbu protiv Hrvatske koja krši međunarodni ugovor koji se zove Dejtonski mirovni sporazum – naveo je Efendić.

Dodao je i da “postojao osnov da se Evropski sud pravde bavi ovim pitanjem u koje je uključena i EU čija je Hrvatska članica i koja u BiH finasira u većoj mjeri Ured visokog predstavnika koji, na žalost kao da djeluje u određenim situacijama kao agent Republike Hrvatske”.

“Postoji nešto što se u pravu zove djelo u najavi i ukoliko Visoki predstavnik posegne za izmjenama Izbornog zakona, to će biti nešto što on ne bi trebao da ima pravo i što nema pravo. Predmet ove tužbe je sama najava jednog takvog djela – kazao je Efendić. Podsjetio je i da je prije određenog vremenskog perioda prva tužba Evropskom sudu za ljudska prava kojom je dokazana diskriminacija građa BiH upućena od strane kandidata Stranke BiH Ilijaza Pilava kojem nije dozvoljeno kao građaninu BiH da bude kandidat u jednom dijelu ove države.

“Pitanje izmjena Izbornog zakona nisu samo politička pitanja, iako su to u velikom mjeri, to su na neki način i pravna pitanja – dodao je Efendić.

Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem Hrvatske, visokog predstavnika i Evropske unije, obrazložio je Hadžidedić. Istakao je da je u sačinjavanju tužbe od velike pomoći bila savjetodavna uloga pr. je Francisa Boylea koji je bio zastupnik BiH u brojnim procesima koje je država vodila protiv Srbije, Hrvatske i nekih drugih međunarodnih činilaca.

“Nalazimo se izloženi pritisku R Hrvatske i Visokog predstavnika, koji je najavio da će prekršiti Dejtonski mirovni sporazum. Istovremeno imamo situaciju u kojoj Hrvatska neprestano krši Dejtonski mirovni sporazum. Hrvatska je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Hrvatska kao strana u sukobu se obavezala da će u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da će je tretirati kao jednaku i suverenu državu. U ovoj kampanji koju Hrvatska vodi mi smo imali sve samo ne to. Imali smo jednostavno jedan tretman, Hrvatska se u odnosu na BiH ponaša kao da je u nekoj superiornoj poziciji koja joj omogućava da diktira kako bi unutrašnje uređenje BiH trebalo da izgleda. To je posve strano samoj ideji suvereniteta kakva postoji u međunarodnom pravu, ali je prije svega protivno Dejtonskom sporazumu – istakao je Hadžidedić.

Podcrtao je da „kompletan ustavni poredak i društvo u kojem živimo se zasniva na Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

“Ukoliko se Dejtonski mirovni sporazum sruši, a ono što čine Hrvatska i pogotovo ono što čini sada Šmit vode u pravcu tom, onda se i ruši cjelokupni pravni poredak na kojem se zasniva naš život u BiH, a onda prestaje da važi i Dejtonski mirovni sporazum – kazao je Hadžidedić..

Podsjetio je da je Dejtonski sporazum stupio na snagu Ustavnim zakonom 12.decembra 1995., usvojen u Parlamentu Republike BiH, kada je RBiH preuzela pravo da može mijenjati svoj unutrašnji ustavni poredak uz pomoć mirovnog sporazuma.

“ Ali, u članu 2. također stoji da ukoliko taj mirovni sporazum ne bude funkcionirao ili bude kršen ili bude srušen, kao što smo sada svjedoci tome, onda se automatski vraća Ustav Republike BiH. Mi se sada sa pravne tačke gledanja nalazimo u situaciji kada susjedna zemlja potpisnica krši mirovni sporazum, kada visoki predstavnik krši mirovni sporazum i u tom slučaju onda bi automatski trebalo ponovo da stupi na snagu Ustav Republike BiH. Naravno za to je potrebno da se provedu određeni politički procesi, za to treba da postoji politička volja – kazao je Hadžidedić.

Osnovu za tužbu, kazao je čini i najava Visokog predstavnika da će mijenjati ustavni poredak putem Izbornog zakona.

“ On nema pravo da mijenja Izborni zakon jer se na ovaj način upušta u izmjenu ustavnog poretka, na šta nema pravo. U Aneksu 10 Međunarodnog mirovnog sporazuma u Dejtonu, Visoki predstavnik je zadužen za civilnu implementaciju. Također, data mu je mogućnost da on bude vrhovni tumač toga šta Dejton jeste i šta nije, a Bonskim ovlastima mu je data mogućnost da donosi zakone. Ono u šta se on sada upušta nije zakonska sfera, ovo je Ustavna sfera, i on se upušta u kršenje samog Aneksa 10. On direktno najavljuje da će to prekršiti, i on se sprema da to i učini do 15.septembra – podcrtao je Hadžidedić.

Stranka za BiH je na ovoj pres-konferenciji pozvala sve građane BiH na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.