Hodžić: Puna podrška gradonačelnici Benjamini Karić za edukaciju Šapiću ali nismo zaboravili ljubljenje i grljenje sa negatorom genocida Stanivukovićem

od Press Služba SBiH
Hodžić: Puna podrška gradonačelnici Benjamini Karić za edukaciju Šapiću ali nismo zaboravili ljubljenje i grljenje sa negatorom genocida Stanivukovićem

Zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić dala je punu podršku potezu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da pošalje kutiju sa kopijama presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću koji je prije nekoliko dana izjavio da ”ne zna ko je šta radio tokom rata u Bosni”.

Potpuna podrška ovom gestu, ali također ne možemo zaboraviti ni “historijsku posjetu” gradonačelnice Karić Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banja Luke, koji otvoreno negira genocid u Srebrenici kao ni sva ljubakanja po Republici Srpskoj sa njemu sličnima. Dobro je da vrhunac političkog djelovanja Karić ide u smjeru realne percepcije vrijednosti i stradanja u agresiji na BiH. Potrebno je presude Međunarodnog suda kopirati u više primjeraka i slati na razne međunarodne i domaće adrese. Vidjet ćemo u kom smjeru će krenuti sa radom gradonačelnica Karić nakon izbora, da li će nastaviti sa edukacijom po regionu i BiH o genocidu u Srebrenici ili će nastaviti da se grli i ljubi po RS-u sa negatorima genocida ostaje da se vidi – istakla je Hodžić.

Zastupnica SBiH stava je i da retorika, uvredljive izjave i potezi gradonačelnika Beograda Šapića štete odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i da predstavljaju sramotan potez s obzirom na presude Haga kojima je Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

Javno podržavanje ratnih zločinaca, kako ističe Hodžić, je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu. Umjesto podrške zločincima u javnosti bi gradonačelnik Beograda trebao otvoriti debatu suočavanja s ratnom prošlošću koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja, poručuje Hodžić.

Jedini put za izgradnju mira, povjerenja i dobrosusjedstva u regionu je suočavanje sa prošlošću. Laži nas vode samo natrag, u mrak od kojeg bježimo – kazala je Hodžić, navodeći da Stranka za BiH beskompromisno stoji uz istinu.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.