Tolerancija EU prema Dodiku, znači podršku destabilizaciji Evrope

od root
Tolerancija EU prema Dodiku, znači podršku destabilizaciji Evrope

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da je današnji susret u Banjaluci između člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta najbolji pokazatelj slabosti politike Evropske unije pred Rusijom.

Još nijedna zemlja Evropske unije, pa ni Njemačka ni Francuska kao najjače EU ekonomije, nisu uvele sankcije Miloradu Dodiku za otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma i aktivno prorusko djelovanje usred ruske agresije na Ukrajinu. Takav tolerantan odnos prema Dodiku omogućava Mađarskoj da ima dodatnu političku polugu u Banjaluci za svoje prorusko djelovanje i blokiranje nastojanja EU da dodatno izoluje Rusiju.

Za razliku od EU, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su sankcionisale Dodika jasno pokazavši da razumiju njegovo djelovanje protiv interesa zapadnih saveznika. Umjesto da ga potpuno izoluju i zaustave, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje svojim pasivnim odnosom pomažu Dodiku da se povezuje sa evropskim desničarima dodatno slabeći položaj Evropske unije i podrivajući njen sigurnosni sistem.

SBiH Press

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.