Predsjednik Efendić otkrio da li će SBiH imati svog kandidata za Predsjedništvo i najavio: U RS moguć zajednički nastup

od root

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na Općim izborima koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine prijavila se sa kandidatima na svim nivoima, uključujući i Predsjedništvo, saopšteno je na današnjoj konferencije za medije u Sarajevu.

Današnju press konferenciju pogledajte na sljedećem video linku: SBiH PRESS KONFERENCIJA 20.05.2022.

Semir Efendić, predsjednik SBiH i Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo osvrnuli su se na najaktulenije teme u zemlji, Opće izbore zakazane za 2. oktobar i opstrukcije održavanja izbora, reviziju historije i presuda vezanih za agresiju i genocide, a riječi je bilo i o stanju u Kantonu Sarajevo.

Govoreći o predstojećim izborima, predsjednik SBiH Efendić je istakao da je rok za predaju liste sa kandidatima je 3. juli, do kada će predsjedništvo stranke izaći sa zvaničnom odlukom.

Efendić je potvrdio da, prema dosadašnjim razgovorima koji su vođeni unutar stranke, jedan dio članova insistira da kandidat za Predsjedništvo bude osnivač stranke doktor Haris Silajdžić, a da drugi dio smatra da se Efendić treba naći na toj listi kao kandidat.

“Ima više imena u opciji. U slučaju da se odlučimo da li ćemo dati podršku nekom od kandidata drugih političkih opcija, i to ćemo blagovremeno saopćiti. Ukoliko budemo imali sopstvenog kandidata za člana Predsjedništva BiH, to će biti neki kandidat koji ima šansu da pobjedi, ne neko ko će nekome otežavati ili olakšavati”, naveo je Efendić.

Potvrđeno je i da je moguć zajednički nastup u entitetu RS i eventualno u nekim kantonima gdje je zbog specifičnosti samog kantona potrebno.

Iz SBIH pozvali su CIK da sankcioniše odgovorne za blokade oko održavanja predstojećih izbora, primarno ministra finansija Vjekoslava Bevandu iz HDZ-a, navodeći da je nedopustivo da se blokira volja građana. S obzirom da budžet za održavanje Izbora još uvijek nije usvojen zbog suprotstavljanja HDZ-a, Efendić naglašava da je to dokaz kako HDZ i demokratija ne idu zajedno. Naveo je da se neosiguravanjem sredstava za izbore krši Izborni zakon, Ustav BiH i Dejtonski sporazum.
Predsjednik SBiH Efendić poručio je da fokus treba staviti na reviziju historije koja se trenutno događa, a koju sprovodi Tužilaštvo BiH i Sud BiH, u slučaju Dobrovoljačka i optužnici koju je podiglo domaće državno tužilaštvo.

Govoreći na press konferenciji, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Almir Bečarević, dotakao se problema koji potresaju Kanton Satrajevo. Podcrtao je da Sarajevo čeka zima u kojoj će gas plaćati po rekordno visokim cijenama energenata. Ukazao je i da uprkos takvim najavama Vlada KS nema planove da reguje. Podcrtao je i da aktuelna Vlada o rastu cijena energenata uopće nije informisala javnost, što je nedopustivo.

“Građani su u prethodnoj sezoni plin plaćali 300 KM, a naredne godine plaćat će 500 do 600 KM ” upozorio je Bečarević.

Kao jedan od ključnih problema, Bećarević je pomenuo poslovanje GRAS-a, ukazujući na veliki procenat nerealizovanih vožnji. Naime, GRAS je, prema dokumentu koji su dobili od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, od planiranog broja vožnji od 1.632.732 nerelizovan je broj od 915.441 vožnji. Postavio je pitanje gdje je novac koji je dat od Kantona Sarajevo da se realizuju sve planirane vožnje.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.