SBiH: Sven Alkalaj je stub bh. diplomatije

od root
SBiH: Sven Alkalaj je stub bh. diplomatije

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja diplomatski uspjeh Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je postignut zahvaljujući predanom radu ambasadora BiH u UN-u i bivšeg ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja. Na ovom primjeru pokazuje se koliko je važno da Bosna i Hercegovina ima kompetentne i iskusne diplomate sa bezrezervnim patriotskim opredjeljenjem na svakoj diplomatskoj poziciji. Nažalost, već duži niz godina ovo nije pravilo nego rijetki izuzetak.

Alkalaj još jednom je odbranio interese Bosne i Hercegovine nedozvolivši predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji da govori u Vijeću sigurnosti UN-a, čime je spriječeno još jedno iznošenje laži i obmana o Bosni i Hercegovini na tako važnom mjestu.

Tegeltiju je u New York poslao njegov stranački šef Dodik, kojem zbog sankcija nije dozvoljeno ni da aplicira za američku vizu. Na Dodikovu žalost i Tegeltija je uzalud bio u New Yorku, jer ne razumije kako funkcioniše svijet visoke diplomatije pa su mu vrata UN-a bila zatvorena. Još jedan važan Dodikov cilj, pokušaj zaustavljanja obraćanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u VS UN-a, također nije urodio plodom. Schmidt je iznio činjenice koje otkrivaju destabilizirajuću Dodikovu politiku koja je u konačnici opasna i po sigurnost same Evrope.

Za ovakav diplomatski fijasko seceionističke politike koju predvodi lider SNSD-a, treba zahvaliti isključivo ambasadoru Alkalaju koji svojim potezima čuva dostojanstvo svakog čovjeka u Bosni u Hercegovini.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.