Održana svečana sjednica Predsjedništva povodom 26 godina osnivanja Strane za BiH

od root

Sarajevo 25.04.2022. godine

Povodom 26 godina od osnivanja, Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je svečanu sjednicu Predsjedništva na kojoj se napravio osvrt kontinuiteta državotvornog djelovanja kroz više od dvije i po decenije svog postojanja.

Stranka je osnovana u teškom trenutku za našu zemlju 1996. godine, neposredno nakon završetka agresija na BiH, kada se trebalo uhvatiit u koštac sa izgradnjom i jačanjem državnih institucija. Osnivač stranke dr. Haris Silajdžić, tokom svog političkog angažmana obavljao je ključne funkcije od ministra vanjskih poslova i premijera Republike BiH, pa do člana Predsjedništva BiH. Zajedno sa svojim saradnicima uvijek je stavljao državu na prvo mjesto i neprikosnoveno se borio za njen prospertitet, odbranu njenog suvereniteta i integriteta, kao i položaj na međunarodnom planu. Ta borba je iziskivala odlučnost i principijelnost, pa i po cijenu gubljenja pozicija u vlasti, samo kako bi se sačuvala Bosna i Hercegovina. Istorija će se pisati prema dokumentima, a tamo je neizostavan trag koji je ostavila Stranka za Bosnu i Hercegovinu i njen osnivač dr. Haris Silajdzić.

Na sjednici koja je održana u prostorijama novog press centra koji je tim povodom otvoren, je bilo govora i o aktuelnoj političkoj situaciji, refleksiji rata u Ukrajini na Bosnu i Hercegovinu kao i budućim aktivnostima ka izgradnji demokratskog sistema.

Konstatovano je da su građani, posebno najosjetljivije kategorije, penzioneri, pripadnici boračke populacije i radničke porodice, ogorčeni stanjem u državi. Zatrovano političko okruženje u kojem živimo je uzrokovano prije svega zbog agresivnog pritiska na BiH od strane velikodržavne politike Srbije, kao i neosnovanih pritisaka i politike loših namjera zvaničnog Zagreba. Takav odnos prema Bosni i Hercegovini prije svega pokazuje nastavak politika iz devedesetih godina prošlog vijeka koje su rezultirale genocidom i udruženim zločinačkim poduhvatima. Posebno čudi ponašanje zvaničnog Zagreba koji pravi katastrofalne greške narušavajući dobrosusjedske odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu će nastaviti biti stranka svih građana BiH koji vole svoju zemlju, bez obzira na narodnu i vjersku pripadnost. Stranka za BiH je autentična stranka centra, koja je, dok je participirala u vlasti, uvijek bila osnovni temelj političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Od 2010. godine, nakon odlaska u opoziciju Stranke za BiH, građani osjete eroziju političkog dijaloga i urušavanje međunarodnog položaja naše zemlje.

U narednu izbornu kampanju, sa novim rukovodstvom, ulazimo spremni da vratimo povjerenje građana i stabilizujemo Bosnu i Hercegovinu. Sa spremnom političkom i ekonomskom vizijom za budućnost BiH, ne sumnjamo u konačne rezultate.

Na radnom dijelu sjednice Predsjedništva Stranke Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona imenovan je za povjerenika SBiH u ovom kantonu.

SBiH PRESS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.