Uoči sastanka Vučić – Dodik: Odakle pravo Vučiću da komentariše odluke Ustavnog suda BiH?

od root
Uoči sastanka Vučić – Dodik: Odakle pravo Vučiću da komentariše odluke Ustavnog suda BiH?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme sve češće izjavljuje kako su poljoprivredno zemljište i šume otete od bh. entiteta RS. Tako je Vučić u pripremama za današnji sastanak sa Miloradom Dodikom, koji će se održati u Srbiji, rekao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je upravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”.

Državnu imovinu Bosne i Hercegovine čini 53,26% ukupne teritorije Bosne i Hercegovine. Pod šumom se nalazi 34,95%, a pod pašnjacima 11,19% teritorije Bosne i Hercegovine. Ustavni sud BiH je donio niz presuda po ovom pitanju u korist Bosne i Hercegovine! Postavlja se pitanje odakle pravo Vučiću kao predsjedniku strane države koja je osuđena za kršenje Konvencije o genocidu, jer nije spriječila genocid u Srebrenici, da se uopšte miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine a posebno da komentariše presude Ustavnog suda BiH? Ponašanje Vučića prema Bosni i Hercegovini je krajnje arogantno, dok o državnoj imovini BiH ili nema elementarno znanje, ili ima krajnje opasne namjere. Šta god da je u pitanju, ako želi ostaviti ozbiljan dojam u BiH, onda je sigurno u zabludi.

Bez obzira na želje Dodika da otme imovinu od države, kao i na moguća obećanja iz određenih međunarodnih krugova koje je eventualno dobio Vučić, kako će imovina pripasti entitetima, ta odluka je u rukama članova Parlamenta Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da postoji dovoljno branitelja ove zemlje u Parlamentu BiH koji nikad neće dići ruku za podjelu zemlje. Ako se dozvoli da imovina u bilo kojem obliku pripadne entitetima, ili jedan njen dio, čime bi se napravio presedan, to bi bio početak kraja Bosne i Hercegovine. Ovoga moraju biti svjesni svi oni koji imaju pregovaračku ili parlamentarnu moć, a predstavljaju se kao zaštitnici interesa Bosne i Hercegovine.

Zbog toga u ime građana koji su ih izabrali da štite suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ne smiju dozvoliti ovakav scenario!

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.