Stranka za BiH o subvenciji plina: Računica je ista – računi će biti veći

od root
red and gray industrial machinery

Iz Kantonalnog odbora Stranke za BiH reagirali su na objavu Vlade KS da će subvencionirati račune za utrošeni plin do kraja marta ove godine u iznosu od 50 posto, zbog povećanja ukupne cijene od 37,11 posto.

Kako kažu iz Stranke za BiH, budući da ministar Enver Hadžiahmetović nije precizirao koje će kategorije stanovništva biti obuhvaćene ovom odlukom, ostaje da sačekamo dodatna objašnjenja.

“Ostaje nejasna i činjenica da se niko u Vladi KS nije zapitao kako su ova poskupljenja podnijele porodice koje se griju, primjerice, na pelet, što je također jedan od ekološki prihvatljivih energenata? Napominjemo da su od početka grijne sezone cijene ovog energenta porasle za preko 50 posto! Zašto Vlada KS nije tada reagovala”, kažu iz KO SBiH.

Sporno im je i to da Hadžiahmetović također navodi da najavljeno povećanje cijene centralnog grijanja za deset procenata neće biti udar na građane Kantona Sarajevo.

“Uz svakodnevna poskupljenja, realizovana i najavljena, svako povećanje cijena itekako predstavlja otežavajuću okolnost građanima. Nemoguće je ne zapitati se gdje živi ministar? Zna li da su cijene ostalih energenata, baš kao i osnovnih životnih namirnica povećane, zbog čega su brojna domaćinstva na ivici egzistencije”, dodaju iz ove stranke.

Stoga, zaključuju iz KO SBiH, ako već nisu u stanju na jednak način tretirati građane Kantona Sarajevo, Vlada Kantona bar im ne bi smjela na ovako drzak način zamazivati oči.

“Računica u konačnici ista – računi će biti viši”

Ko SBIH

Podsjećamo, odluka o subvencioniranju plina je donesena na jučerašnjoj sjednici kantonalne vlade, a obznanio ju je ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović rekavši da je ovime Vlada KS ispunila još jedno obećanje.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.