Delegacija Stranke za BiH na obilježavanju godišnjice raspuštanja logora Omarska: Zvjerski i kukavički zločini ne smiju biti zaboravljeni

od root
Delegacija Stranke za BiH na obilježavanju godišnjice raspuštanja logora Omarska: Zvjerski i kukavički zločini ne smiju biti zaboravljeni

 

[smartslider3 slider=”20”]

Na mjestu nekadašnjeg logora “Omarska”, danas je u prisustvu bivših logoraša, udruženja logoraša, porodica šehida, domaćih i međunarodnih zvaničnika obilježena 29. godišnjica od raspuštanja logora, a poslana je i jasna poruka da su se u ovom logoru desili najstrašniji zločini koji ne smiju biti zaboravljeni!
Oko mjesec dana nakon što su srpske snage preuzele kontrolu u Prijedoru krajem aprila 1992. godine na teritoriji ove opštine Krizni štab opštine uspostavio je tri logora: Omarska, Keraterm i Trnopolje.
Logor Omarska je bio smješten u okviru kompleksa rudnika željeza Omarska, dvadesetak kilometara udaljenog od grada Prijedora, nedaleko od sela Omarska. Postojao je od kraja maja do avgusta 1992. godine i za to kratko vrijeme je u njemu bilo zatočeno oko 6. 000 Prijedorčanina nesrpske nacionalnosti, dok ih je oko 700 ubijeno. U logoru je boravilo 28 maloljetnika i 37 žena, a njih pet, nažalost, nije živo napustilo logor. Logoraši su u krajnje nečovječnim uslovima svo vrijeme bili izloženi torturi, fizičkom i psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja te ubistvima.
Preživjeli svjedoci ovih svirepih zločina i danas svjedoče da su udarce i bol nekako mogli podnijeti, ali da im je vrisak i jauk mučenih ljudi zauvijek ostao urezan u sjećanje.
Logor je bio dio organiziranog sistema deportacije i zatvaranja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva tokom 1992. godine, a početkom avgusta 1992., američki i britanski novinari su otkrili postojanje prijedorskih logora i zahvaljujući njima mnogi su preživjeli.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.