Održana sjednica Predsjedništva: SBiH će nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta BiH

od root
Održana sjednica Predsjedništva: SBiH će nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta BiH

 

[smartslider3 slider=”18”]
Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je 85. redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su donesene odluke vezane za odrzavanje predstojeceg kongresa te imenovani odbori za pripremu kongresa.
Razmatrana je aktuelna politička situacija, nastala nakon što je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko naložio dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Usvojeni su slijedeći zaključci:
1. Pozdravljamo Odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.
2.  Pozivamo tužilaštva i sudove na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da u potpunosti primjene novi krivični zakon i procesuiraju sve koji ga krše.
3.  Sve odluke i reakcije rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS po pitanju novog Krivičnog zakona su neosnovane i kao takve ih treba odbaciti, te ispitati u kojoj mjeri krše Ustav Bosne i Hercegovine kao i najnoviji Krivični zakon.
4.  Odluka stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta RS da ne učestvuju u radu Institucija Bosne i Hercegovine je protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu i najviše šteti građanima Bosne i Hercegovine, posebno u manjem bh. entitetu. Pozivamo međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da utvrde odgovornost nosilaca državnih funkcija koji ne budu učestvovali u radu institucija i shodno tome donesu nove odkuke i ako je potrebno sankcije.
5.  Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojom je pozvao entitetsku policiju da se suprostavi eventualnim hapšenjima koje bi provodila SIPA, direktno je suprostavljanje zakonima Bosne i Hercegovine i ugrožava mir i stabilnost.
Ovakve izjave o zloupotrebi policije i protivljenja zakonu izazivaju zebnju i zabrinjutost svakog svjesnog i odgovornog Bosanca i Hercegovca.
Napominjemo da su u presudama za genocid kao izvršioci genocida imenovani Vojska i policija Republike Srpske. Pozivanje policije koja još uvijek nosi to isto ime, da zaštiti negatore genocida, je poražavajuće ne samo za našu zemlju, nego i za Evropu na čijem se tlu to dešava. Pozivamo tužilaštvo i sud Bosne i Hercegovine da poduzmu sve korake koji će obezbjediti nesmetano funkcionisanje ustavnog poretka i provođenje zakona.
6.  Stranka za Bosnu i Hercegovinu naglašava da su Institucija visokog predstavnika i ovlasti koje ima još uvijek neophodni, sve dok se ne otklone institucionalne blokade i Bosna i Hercegovina ne postane demokratska zemlja kao i druge zemlje Evrope, sa građaninom kao nosiocem demokratije. Institucija Visokog predstavnika je posljedica agresije i genocida, odnosno Dejtonskog sporazuma na koji se svi pozivaju.
7. Stranka za Bosnu i Hercegovinu će nastaviti djelovati u cilju zaštite suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, buduće punopravne članice NATO-a i Evropske unije.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.