Saopćenje kluba vijećnika ”Za Bosnu i Hercegovinu” u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo

od root
Saopćenje kluba vijećnika ”Za Bosnu i Hercegovinu” u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo

Klub vijećnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu uputit će prigovor na proces izbora člana Općinske izborne komisije Centralnoj izbornoj komisiji BiH

Na jučerašnjoj petoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo jedna od tačaka Dnevnog reda bila je izbor jednog člana Općinske izborne komsije.

Članovi kluba vijećnika “Za Bosnu i Hercegovinu” ukazali su na niz proceduralnih nelogičnosti prilikom izbora i bodovanja kandidata, gdje se jasno moglo vidjeti da su iz vladajuće većine Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a, te klubova vijećnika Biber-Jurić i Muftić-Dedović- Tinjak, izabrali kandidata na osnovu stranačke pripadnosti a ne kompetencija. Komisija za izbor i imenovanje koja je vršila izbor kandidata za člana OIK-a, u materijalu za sjednicu vijeća dostavila je samo konačnu rang listu sa zbirnim ocjenama kandidata, bez biografija ili detaljnih obrazloženja u vezi sa kriterijima po kojima je komisija vršila odabir, a koji su zakonska obaveza.

S obzirom na to da klub vijećnika “Za Bosnu i Hercegovinu” nema svog predstavnika u komisiji, tražili smo da nam se dostave biografije kandidata, te uvidjeli da je prvorangirani Damir Suljević (Narod i pravda), završio Srednju Zubotehničku školu i Fakultet kriminalističkih nauka. Dva kandidata sa manjim ocjenama imaju iskustvo u izbornom procesu, što je trebalo da bude presudan faktor pri ocjenjivanju.

Na samoj sjednici smo zatražili od Komisije za izbor i imenovanja da nam se dostave pojedinačni bodovi na općim i stručnim pitanjima za sve kandidate, zbog sumnje da se radi o stranačkom a ne stručnom imenovanju. Naši zahtjevi nisu ispoštovani a pojedini članovi Komisije nisu nam mogli dati ni odgovor na pitanje u kojoj struci je zaposlen prvorangirani kandidat.

Podsjećamo javnost da je predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković u ranijim izjavama za medije kazao da će 2021. godine njihovi načelnici i općinski vijećnici “uzeti” Izborne komisije. Upravo to se i desilo prilikom izbora jednog člana OIK-a. Izabran je stranački kadar koji je bio u mobilnom timu ispred stranke Narod i pravda a prisustvovao je i skupovima pomenute političke stranke.

Klub Stranke za Bosnu i Hercegovinu uputit će prigovor na proces izbora člana Općinske izborne komisije Centralnoj izbornoj komisiji BiH obzirom da konačnu odluku o imenovanju člana Općinske izborne komisije donosi CIK BiH, te da su u samom procesu eliminisani kandidati koji su kod prijave na javni poziv imali bolje reference od kandidata koji je izabran, da nije data prednost pravnoj struci i iskustvu u organizaciji izbornog procesa što je zakonska obaveza, nego je isključivi kriterij bila stranačka pripadnost.

U pokušaju da odbrani imenovanje svog stranačkog kolege predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović na najgrublji mogući način je uvrijedio vijećnicu Elzu Gaković. Selimbegović je prekinuo diskusiju vijećnice i obraćajući se drugim vijećnicima kazao: “skinite koleginicu sa govorice”.

Klub vijećnika “Za Bosnu i Hercegovinu” oštro osuđuje neprimjerene uvrede od strane predsjedavajućeg Mirze Selimbegovića na račun vijećnice Elze Gaković koja sa ponosom nosi maramu, udata je i majka tri djevojčice.

Selimbegović je predsjedavajući Općinskog vijeća koji bi trebao da se brine da se ovakve izjave ne izgovaraju, a svojim ponašanjem je urušio dignitet rukovodstva vijeća koje na ovakve izjave nije reagovalo. Očekujemo da Etičko vijeće (komisija) pokrene postupak protiv predsjedavajućeg Selimbegovića zbog ovog neprimjerenog ponašanja prilikom vođenja sjednice Općinskog vijeća i seksističkog ispada koji ne priliči jednom predstavničkom tijelu građana kao što je Općinsko vijeće.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.