Održan sastanak probosanskih stranaka u Banja Luci: Doneseni zaključci o zajedničkom izbornom nastupu u RS-u

od root
Održan sastanak probosanskih stranaka u Banja Luci: Doneseni zaključci o zajedničkom izbornom nastupu u RS-u

 

 

U Vijeću naorda RS-a u Banja Luci jučer je održan drugi sastanak 14 probosanskih stranaka koje su iskazale interes za zajedničko djelovanje na predstojećim izborima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.
Na sastanku, kojeg je danas sazvala Stranka demokratske akcije (SDA), doneseni su zaključci koji se najprije odnose na jačanje bosanskohercegovačkog identiteta u Republici Srpskoj, zajedničko zagovaranje i promicanje integrativnih procesa u BIH, jačanje pravne države i suvereniteta, te trajnog postavljanja bh. bloka kao faktora političkih odluka u Republici Srpskoj.
Ispred Stranke za BIH sastanku je prisustvovala Begija Smajić, poslanica u Glavnoj skupštini RS-a.
“Smatram da je zajednički nastup političkih subjekata na području administrativne jedinice RS-a nužan, najprije zbog ugroženosti građanaskih prava, prije svega, Bošnjačkog naroda, čiji položaj je ovdje ispod svakog noivoa, imajuću i vidu i to da imamo samo tri legitimna predstavnika Bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini RS-a od zakonom predviđenih četiri”, kazala je Smajić u svom obraćanju.
Podsjećamo, Socijaldemokratska partija (SDP) je predložila da probosanske stranke,  tačnije one koje imaju sjedište u Sarajevu pokušaju dogovoriti zajednički nastup u Republici Srpskoj. Nakon toga je prvi sastanak predstavnika ovih stranaka bio sredinom maja ove godine.
Naredni sastanak održat će se u Kozarcu sredinom mjeseca jula.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.