Efendić: “Srebrenica je ogledalo svake politike danas, a posebno politike Srbije prema BiH”

od root
Efendić: “Srebrenica je ogledalo svake politike danas, a posebno politike Srbije prema BiH”

 

[smartslider3 slider=”5”]
Semir Efendić v.d.predsjednika Stranke za BiH posjetio je danas Memorijalni centar Potočari, te povodom Dana šehida, koji se obilježava drugog dana Bajrama, zajedno sa porodicama ubijenih odao počast žrtvama srebreničkog genocida.
“Srebrenica je ogledalo svake politike danas, kako domaćih političkih stranaka i institucija, tako i međunarodne zajednice, a posebno politike Srbije prema Bosni i Hercegovini. Prije svega mislim na činjenicu da Srbija još nije priznala genocid u Srebrenici za koji je međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio odgovornost Srbije za njegovo nespriječavanje, ali i miješanje Srbije u izborni proces u ovom gradu. U aktuelnu priču oko izmjena Izbornog zakona mora ući i rješavanje izbornog inžinjeringa u Srebrenici, gdje se zbog rupa u zakonu u izborni proces uključuju građani druge države koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, dok se sa druge strane pravo glasa uskraćuje Srebremičanima koji su raseljeni širom svijeta, a što je bilo i uzrokom bojkota posljednjih lokalnih izbora”, kazao je Efendić.
Delegacija je posjetila i Memorijalni centar Srebrenica, te je upriličen sastanak sa pomoćnicom direktora Amrom Begić i Ševketom Hafizovićem predsjedavajućim upravnog odbora, gdje je razgovarano o važnosti istraživačkog rada ove ustanove, ali i dosadašnjoj i budućoj saradnji.
Nakon sastanka, Efendić je zajedno sa delegacijom posjetio i predstavnice Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice”, ali i udruženje “Emmaus” – ured u Srebrenici i internatski smjestaj za učenike u čijem finansiranju sudjeluje TDBB- Unija općina turskog svijeta, gdje je Semir Efendić član Upravnog odbora.
Upriličen je obilazak i dječije igraone u u internetskom smještaju, kao i kapaciteti u izgradnji koji su namijenjeni majkama Srebrenice, a čiju izgradnju je Emmaus započeo uz pomoć domaćih i stranih partnera projekata.
Predsjednik je održao  sastanak sa općinskim savjetom SBiH Srebrenica.
Stranka za BiH u Srebrenici ima dva odbornika, Salku Tursunovića i Bernisa Ademovića, a jedina zastupnica u Skupštini RS-a Begija Smajić, također je iz Srebrenice, kao i član Vijeća naroda Faruk Đozić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.