SBiH Stari Grad: Da li Trapara za ‘simboličnu’ naknadu želi uništiti historijsko naslijeđe glavnog bh. grada

od Press Služba SBiH
SBiH Stari Grad: Da li Trapara za ‘simboličnu’ naknadu želi uništiti historijsko naslijeđe glavnog bh. grada

Povodom javnog oglasa objavljenog od strane JU “Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo” za prikupljanje ponuda za dodjelu zakupa prostora Žute tabije u Starom Gradu Sarajevu, izražavamo duboku zabrinutost i potrebu za pažljivim postupanjem u vezi sa ovim kulturnim simbolom grada.

Riječ je o površini od 959 m2 prostora, a koja bi se iznajmljivanja po minimalnoj cijeni u iznosu 105,00 KM za period do 24 mjeseca. Da li direktor Boris Trapara koji je imenovan kao prijedlog Naše stranke za neku „simboličnu“ naknadu želi uništiti historijsko naslijeđe glavnog bh. grada? Općina Stari Grad i Kanton Sarajevo trebaju zajedno djelovati na očuvanju Žute tabije i osigurati da ovaj lokalitet zadrži svoj kulturno-historijski imidž.

Važnije je sačuvati integritet Žute tabije nego dopustiti da prostor podlegne jeftinim zakupima i privatnim ambicijama koje bi mogle ugroziti njenu autentičnost. Ovakva mjesta, kao što je Žuta tabija, treba preuzeti novoosnovano preduzeće koje umjesto da se fokusira samo na podizanje vrtoglavih cijena parking mjesta u Općini Stari Grad Sarajevo radi finansijske održivosti, treba da ima za cilj da razvije nove modele koji će uključiti aktivan doprinos promociji i zaštiti bogatog naslijeđa Starog Grada.

Apelujemo na nadležne institucije i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da preduzmu sve potrebne korake kako bi se osiguralo da Žuta tabija ostane otvorena i dostupna javnosti kao simbol grada koji povezuje prošlost i sadašnjost Sarajeva.

Press služba SBiH

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.