Gavrankapetanović-Smailbegović: Raspodjelom prihoda FBiH osigurati sredstva za Fond solidarnosti

od Press Služba SBiH
Gavrankapetanović-Smailbegović: Raspodjelom prihoda FBiH osigurati sredstva za Fond solidarnosti

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović uputila je inicijativu kojom traži da se, izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, osigura 6,65 posto ili 150 miliona KM za funkcioniranje Fonda solidarnosti. Predloženim izmjenama riješio bi se dugogodišnji problem finansiranja Fonda namijenjenog za liječenje teško oboljelih u FBiH.

– U prethodnom periodu, Vlada FBiH nije budžetirala niti izdvajala potrebna sredstva za finansiranje Fonda solidarnosti u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine. Ovim zakonom propisano je da će se iz budžeta izdvajati isti iznos sredstava, kao i onaj prikupljen kroz doprinose za zdravstveno osiguranje. Kako je potvrđeno i izvještajima Ureda glavnog revizora FBiH, iz budžeta je u prethodnim godinama izdvajano manje od 20 posto od zakonom propisanog iznosa – pojašnjava Gavrankapetanović-Smailbegović.

Iako je u budžetu za ovu godinu planirani transfer za Fond solidarnosti uvećan u odnosu na prethodne godine i iznosi 50 miliona KM ovaj iznos i dalje predstavlja manje od trećine sredstava koje je Vlada dužna osigurati za Fond solidarnosti.

S obzirom na hitnost u postupanju, kao i duge liste čekanja i neizmirivanje obaveza prema pacijentima kojima je odobreno korištenje sredstava Fonda solidarnosti, Gavrankapetanović-Smailbegović je zatražila da se o prijedlogu odlučuje po hitnoj proceduri.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.