Kantonalno vijeće SBiH Sarajevo: Kanton Sarajevo galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM, dugove će otplaćivati djeca…

od Press Služba SBiH
Kantonalno vijeće SBiH Sarajevo: Kanton Sarajevo galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM, dugove će otplaćivati djeca…

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo ovim saopćenjem želi da upozna javnost sa stanjem zaduženosti Kantona Sarajevo. Do ovih podataka je iznimno teško doći, jer “najtransparentnija” Vlada Kantona Sarajevo kroz razne dokumente obrađuje ovu problematiku, a pritom ujedno još ne želi izaći sa cjelovitim dokumentom o stanju zaduženosti kroz prizmu svih preuzetih kredita i onih koji su u fazi odobravanja kroz parlamente ili su u završnoj fazi ugovaranja.

Za početni iznos stanja kredita uzet ćemo izjavu aktuelnog ministra finansija Afana Kalamujića datu medijima i gdje je konstatovao da je zaduženost KS na nivou 430 miliona KM, citiramo:

“Sam iznos kredita trenutno je skoro 430 miliona KM, što na prvu zvuči mnogo, ali je zapravo kap u moru kad znamo kako žive i na koji način opstaju zemlje regije…”

Na web stranici Ministarstva finansija u dokumentu nazvanom “Strategija upravljanja dugom Kantona Sarajevo 2023. – 2025. godina” ukupan dug KS iznosi 483 miliona KM i to je stanje na 31.12.2022. godine. Samim ovim podatkom ministar nije upoznat niti sa stanjem duga koji je obrađen u dokumentu njegovog Ministarstva. Prethodni dug daje stanje onoga što je potpisano i što se otplaćuje prema ino kreditorima i domaćim bankama. U ovo stanje nije uvršteno sve ono što je odobreno od Vlade KS krajem 2022. godine i tokom 2023. godine i 2024. godine i što je u fazi ratifikacije kroz parlamente ili je u finalnoj fazi pregovaranja sa ino kreditorima. U ovo stanje nije uvršteno niti zaduženje prema domaćim bankama planirano kroz budžet za 2024. godinu.

Sada dajemo stanje novih kreditnih zaduženja odobrenih od Vlade KS krajem 2022. godine, tokom 2023. godine i pocetkom 2024. godine:

1. 23 miliona EUR, Svjetska banka, Projekat unaprijeđenja zraka;

2. 8,5 miliona EUR, EBRD i EIB, Modernizacija depoa tramvajskom i trolejbuskog saobraćaja;

3. 25 miliona EUR, EBRD, Javni prevoz Sarajevo E-mobility (prvobitni iznos 17 miliona EUR);

4. 25+5 miliona EUR, EBRD, Izgradnja tramvajske pruge Ilidza-Hrasnica;

5. 35 miliona EUR, EIB, Gradski prevoz u Sarajevu-B;

6. 35 miliona EUR, EBRD, Toplane daljinsko grijanje;

UKUPNO: 156, 5 miliona EUR-a ili 306 miliona KM.

Sa stanjem na dan 31.12.2022. godine od 483 miliona KM i sa ovim novim kreditnim zaduženjima, svi su u proceduri, ukupan zbir kredita Kantona Sarajevo će iznositi 789 miliona KM. Ujedno, planirano zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka kroz budžet za 2024. godinu iznosi 106 miliona KM i da samo bude realizovano 50% od ovog iznosa dobit ćemo zaduženost od 842 miliona KM.

Zaduženošću u visini od 842 miliona KM dolazimo do gotovo maksimalnog zakonskog limita po kojem se Kanton Sarajevo može uopće zadužiti i dolazimo do iznosa gotovo ukupnog iznosa izvornih prihoda Kantona Sarajevo u jednoj godini. Samo za ovu godinu planirana je otplata kredita i kamata u visini cca 80 miliona KM.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo smatra da je potrebno organizovati tematsku sjednicu Kantona Sarajevo, jer Kanton galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM i zakonskom maksimumu gdje više neće biti moguće kreditno se zaduživati, a dugove će otplaćivati djeca sadašnjih članova Vlade Kantona Sarajevo.

Ujedno, ostavljamo mogućnost pogrešnog zbira novih kreditnih zaduženja od cca 10%-15%, ali isto tako u ova zaduženja nisu ušli niti projekti koji se odnose na deponiju Smiljevići, novu deponiju, trajno rješenje zagađenog zraka i drugih planiranih projekata u Kantonu Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.